Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Νέο χτύπημα ιερόσυλων… Αφαίρεσαν εικόνες από Μοναστήρι στη Μόλιστα Κόνιτσας

Δεύτερη κλοπή σε εκκλησία του Νομού Ιωαννίνων καταγράφεται μέσα σε μία βδομάδα, με την κατάσταση να φέρνει πλέον μνήμες από την πενταετία 2005-2010, όταν το κύκλωμα αρχαιοκαπήλων λεηλατούσε την Ήπειρο.

Η κλοπή αυτή τη φορά σημειώθηκε σε μοναστήρι της Μόλιστας Κόνιτσας. Οι άγνωστοι έσπασαν την πόρτα για να εισέλθουν στο εσωτερικό και στη συνέχεια αφαίρεσαν έξι εικόνες από τις προθήκες όπου βρίσκονταν τοποθετημένες.



Η κλοπή σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, εκτιμάται ότι έγινε το τελευταίο τριήμερο. Ουδείς κατάλαβε κάτι και εάν δεν γίνονταν μία τυχαία επίσκεψη, μπορεί να περνούσε κι άλλος καιρός χωρίς να γίνει αντιληπτό ότι κάποιοι χτύπησαν το μοναστήρι.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες εικόνες δεν είναι καταγεγραμμένες και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολη η ταυτοποίησή τους.

Η τοπική αστυνομία είναι πλέον έντονα προβληματισμένη καθώς πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό των τελευταίων ημερών ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουν γίνει κι άλλες κλοπές σε εξωκκλήσια οι οποίες ακόμη δεν αποκαλύφθηκαν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη Μόλιστα, υπάρχουν κάτοικοι του χωριού, που καταγγέλλουν σταδιακή λεηλασία του Βυζαντινού πλούτου. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι σταδιακά έχουν αφαιρεθεί εικόνες κι άλλα πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια ακόμη και από την κεντρική εκκλησία του χωριού.

Τα τελευταία χρόνια τα μοναστήρια της Ηπείρου έχουν λεηλατηθεί με πανομοιότυπο τρόπο, και έχουν απομακρυνθεί με βίαιο τρόπο τουλάχιστον 200 θρησκευτικοί θησαυροί.

Οι περισσότερες κλοπές σημειώθηκαν τον χειμώνα του 2009 και μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου, που χρονολογείται στα 1630.

Οι ιερόσυλοι εισέβαλαν παραμονή Χριστουγέννων του 2009, ένα βράδυ με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σφοδρή χιονόπτωση και αφαίρεσαν 64 εικόνες, δύο ευαγγέλια, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, ενώ πήραν ακόμη και τμήματα λειψάνων των Αγίων Παντελεήμονος και Χαραλάμπους.

Η αξία για κάποιες από τις εικόνες αυτές φτάνει το 1.000.000 ευρώ, ενώ μία βρέθηκε το 2010 στο Μοναστηράκι και ο κάτοχός της διώκεται με την κατηγορία της κλεπταποδοχής.

Αρκετές εικόνες έχουν εντοπιστεί και επαναπατριστεί από τις γκαλερί Temple του Λονδίνου και Dullaert του Αμστερνταμ, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο ίδιος ο Richard Temple φέρεται να κατονόμασε ως προμηθευτή τον 43χρονο από τα Τρίκαλα.

Συλλέκτες εντόπισαν εικόνες που είχαν κλαπεί στον δικτυακό κατάλογο του αρχαιοπώλη H.W.C.Dullaert τον Απρίλιο του 2011 και έπειτα από καταγγελία κατασχέθηκαν από την ολλανδική αστυνομία.

Συνολικά 11 εικόνες που κλάπηκαν από τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι και τον Αγιο Τρύφωνα Βίκου Ιωαννίνων και βρέθηκαν στην γκαλερί Temple έχουν επιστρέψει και άλλες 10 επαναπατρίστηκαν από την Dullaert.