Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Χτύπησε...κόκκινο χθες το βράδυ η αιθαλομίχλη

Πυκνό νέφος αιθαλομίχλης κάλυψες χθες από νωρίς το απόγευμα, την πόλη των Ιωαννίνων.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, που σημειώνονται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, αλλά και η αδυναμία αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, έχουν σαν αποτέλεσμα στα περισσότερα σπίτια να ανάβουν όλη την ημέρα τζάκια και ξυλόσομπες, και, λόγω της αιθαλομίχλης να καθίσταται η ατμόσφαιρα στην πόλη αποπνιχτική.

Χθες ήταν μία απο τις πιο δύσκολες βραδιές κι αυτό επιβεβαιώνεται πλέον από τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο καθηγητής της Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παύλος Κασωμένος ανέφερε χθες το βράδυ τα μικρογραμμάρια μικροσωματιδίων ανέρχονται στα 74, όταν το όριο είναι πενήντα.

Από τις μετρήσεις όμως προέκυψε ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο.

Χθες τις δέκα το βράδυ, οι μέγιστες τιμές έδειξαν διακόσια, τέσσερις φορές δηλαδή πάνω από το όριο.

Κι αυτό από τον έναν και μοναδικό σταθμό που λειτουργεί στην Κιάφα, γεγονός που σύμφωνα με τον Καθηγητή Παύλο Κασσωμένος, δεν μπορεί να δίνει ακριβή εικόνα για την πραγματική κατάσταση της πόλης, ειδικά στο κέντρο όπου φαίνεται ότι υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Παρά την προσπάθεια του Πανεπιστημίου στάθηκε αδύνατη μέχρι τώρα η προμήθεια και λειτουργία ενός δεύτερου σταθμού, πράγμα που κρίνεται πλέον επιτακτικό.

Ο καθηγητής συνιστά σε τέτοιες περιπτώσεις οι πολίτες να αποφεύγουν την ώρα της έξαρσης του φαινομένου να κυκλοφορούν για πολλή ώρα στο δρόμο, ειδικά οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, παιδιά και ηλικιωμένοι.