Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Αδειάζουν τα νησιά γεμίζει ο Κατσικάς… 2500 πρόσφυγες τις επόμενες ώρες!

Επιχείρηση εκκένωσης των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, σε εφαρμογή, υποτίθεται, της απόφασης που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής.

Το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών μεταφέρεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, μέσα στις επόμενες ώρες.

Ένας μεγάλος όγκος θα φιλοξενηθεί στον καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στο πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κατσικά, ενώ θα φτάσει και νέος αριθμός προσφύγων στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη, στη Φιλιππιάδα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, ως το βράδυ της Κυριακής στον Κατσικά εκτιμάται ότι θα βρίσκονται περίπου δυόμισι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα έρθουν από διαφορετικούς προορισμούς.

Από την Λέσβο, όπου το πλοίο θα δέσει στο λιμάνι της Καβάλας και από την Χίο όπου το πλοίο θα δέσει στο λιμάνι της Ελευσίνας, καθώς καράβια με πρόσφυγες και μετανάστες σταματούν να φτάνουν στον Πειραιά.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Για την Καβάλα, έχουν αναχωρήσει ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου, τριάντα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, προκειμένου να παραλάβουν περίπου 1500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Όμως το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι άγνωστο τελικά πότε θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Λέσβου, καθώς οι περισσότεροι αρνούνται να εγκαταλείψουν το νησί.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να αποπλεύσει το βράδυ του Σαββάτου, πράγμα που τελικά δεν έγινε καθώς είχαν επιβιβαστεί περίπου 700 άτομα. Υπολογίζεται ότι ο απόπλους θα γίνει το πρωί της Κυριακής και η άφιξη στα Γιάννινα πολύ αργά το βράδυ.

Ωστόσο μέσα στη μέρα, αναμένεται να φτάσει ένα άλλο κύμα προσφύγων και μεταναστών από την Χίο. Από το λιμάνι του νησιού αναχώρησε το καταμαράν «Tera Jet», το οποίο θα αποβιβάσει στο λιμάνι της Ελευσίνας περίπου 900 πρόσφυγες.

Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ο χώρος στον οποίο θα μεταφερθούν.

Σύμφωνα όμως με έγκυρες πληροφορίες προορισμός τους θα είναι το πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, όπου υπολογίζεται πως θα βρίσκονται το μεσημέρι της Κυριακής.