Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Όροι από το Ζαγόρι για την φιλοξενία προσφύγων

Αποδέκτης των προβληματισμών των κατοίκων του Τσεπελόβου, έγινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου, με αφορμή το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων στην μαθητική εστία του χωριού.

Οι προβληματισμοί προκύπτουν από το γεγονός ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών είναι λίγοι και στην περίπτωση του Τσεπελόβου οι πρόσφυγες, που ενδέχεται να φιλοξενηθούν, θα είναι περισσότεροι από τους ίδιους, και στις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για τον τουριστικό κλάδο.

Ο Δήμος Ζαγορίου, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, οφείλει να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη όπως ταιριάζει στον πολιτισμό μας.

Για τη φιλοξενία προσφύγων - μεταναστών στη Μαθητική Εστία Τσεπελόβου, προτείνει:

1. Στην Εστία να φιλοξενηθούν ανήλικα παιδιά, με σκοπό αν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, να γίνονται εκπαιδευτικά μαθήματα στο κλειστό Γυμνάσιο Τσεπελόβου.

2. Να γίνουν άμεσα εργασίες στο κτίριο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης, θέρμανσης και αποχέτευσης.

3. Να χρησιμοποιηθούν ως εργαζόμενοι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Τσεπελόβου στην αντιμετώπιση ζητημάτων καθαριότητας ή σε όποια άλλη εργασία χρειαστεί, καθώς επίσης και η κάθε είδους προμήθεια τροφίμων ή άλλων ειδών να γίνεται επίσης από την τοπική αγορά.

4. Να δοθεί ανάλογη οικονομική ενίσχυση στο Δήμο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

5. Να ενισχυθεί με προσωπικό και αναγκαία ιατρικά είδη το Περιφερειακό Ιατρείο Τσεπελόβου για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

6. Να υπάρχει επαρκής αστυνόμευση της περιοχής.