Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Συγκλονιστικές εικόνες… Δεκάδες ανήλικοι πρόσφυγες έφτασαν στα Δολιανά…

Ταλαιπωρημένοι και εξουθενωμένοι, έφτασαν το βράδυ της Παρασκευής στα Δολιανά, διακόσιοι περίπου πρόσφυγες από την Συρία.

Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν γυναίκες και παιδιά.. Οικογένειες, που έγιναν κομμάτια από τον πόλεμο και μέσα από την τραγωδία της προσφυγιάς, επιχειρούν να τα ενώσουν.

Επί δεκαπέντε ώρες περίπου ταξίδευαν με το πλοίο, από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και με την άφιξή τους στο λιμάνι του Πειραιά επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία, τα οποία τους μετέφεραν στα Δολιανά.
Παιδιά αλλά και μεγαλύτεροι που είχαν ζαλιστεί από το πολύωρο ταξίδι.. Μάτια γεμάτα ερωτήματα για τον τόπο που θα τους φιλοξενήσει αλλά και για το μέλλον που δεν μπορούν να προβλέψουν.

Με την άφιξή τους προσέτρεξαν μέλη του Ερυθρού Σταυρού, που για μία ακόμη φορά, βρέθηκαν επί ποδός, προκειμένου να δώσουν τις πρώτες βοήθειες και να συμβάλλουν για την τακτοποίησή τους στο νέο χώρο.

Ένα χώρο που παρουσιάζει ακόμη αρκετά προβλήματα καθώς για την πρώτη νύχτα δεν υπήρχαν ούτε καν κρεβάτια.

Δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού, ο δήμαρχος Πωγωνίου, μέλη της Δημοτικής Αρχής και κάτοικοι της περιοχής, βρέθηκαν δίπλα στους πρόσφυγες, για να τους συμπαρασταθούν στις πρώτες ώρες και να παράσχουν τα απαραίτητα.

Μαζί και εθελοντές από τα Γιάννινα, ανάμεσά τους ο Αλ Μπουχαραλί Τζιχάντ και ο Εσσάμ Αλαντάσι που βοήθησαν στις πρώτες συνεννοήσεις. Μέλη του Προσφυγικού Φόρουμ, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας κι άλλοι, που θέλησαν να βοηθήσουν στις πρώτες, δύσκολες, ώρες.

Όλοι οι πρόσφυγες καταγράφηκαν και στη συνέχεια τους δόθηκαν κουβέρτες και sleeping bags.

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε άνθρωποι ταλαιπωρημένοι να βρουν μια ζεστή γωνιά την οποία έχουν μεγάλη ανάγκη.. Η περιοχή το έκανε το 1990-91.. Θα το επαναλάβουμε με όλους τους προβληματισμούς και τις αγωνίες», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

Συμπλήρωσε δε, ότι ο δήμος θα κάνει ότι μπορεί ώστε οι υποδομές να βελτιωθούν και να συμπληρωθούν.

Επί ποδός κι αυτή τη φορά ο Ερυθρός Σταυρός με τα μέλη του να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια. «Είμαστε εδώ και θα είμαστε για όσο χρειαστεί ώστε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Υπάρχουν πολλά παιδιά, υπάρχουν ταλαιπωρημένοι.. Άνθρωποι σε έναν άγνωστο προορισμό με ένα αβέβαιο μέλλον», ανέφερε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ Νίκος Γερασιμίδης.

Ήταν ένα ποτάμι ανθρώπινου πόνου και απόγνωσης αυτό που έφτασε στα Δολανιά.. Με δεκάδες αναπάντητα γιατί...