Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Σφράγισε η Βαλκανική οδός… Θέμα χρόνου η μεταφορά προσφύγων στην Ήπειρο

Πιθανόν και μέσα στο Σαββατοκύριακο να φτάσουν στην Ήπειρο, οι πρώτοι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στα Κέντρα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή.

Εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει σε κανέναν από τους χώρους που έχουν γίνει γνωστοί, όμως οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η κατάσταση εξαιρετικά πιεστική.

Μέχρι τις 18 Μαρτίου, οπότε θα επαναληφθεί η Σύνοδος Κορυφής, η Βαλκανική Οδός σφραγίζεται και οι χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.

Τα Σκόπια εξετάζον τα νέα δεδομένα μετά τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας για περιορισμούς των προσφυγικών ροών και αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να αποφασίσουν κι επισήμως το κλείσιμο του σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης.

Πάντως, εδώ και τρεις ημέρες οι αρχές της ΠΓΔΜ κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και κανείς πρόσφυγας δεν έχει εισέλθει στο έδαφος της ΠΓΔΜ το διάστημα αυτό.

«Τις τελευταίες 2-3 ημέρες δεν υπήρχε έξοδος προσφύγων από την χώρα προς τη Σερβία και για το λόγο αυτό δεν υπήρχε και είσοδος νέων προσφύγων από τα σύνορα με την Ελλάδα» ανέφεραν από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

Αξιωματικός της αστυνομίας είπε την Τετάρτη στο πρακτορείο Reuters ότι η ΠΓΔΜ κρατά κλειστό το συνοριακό πέρασμα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η ΠΓΔΜ θα «δράσει ανάλογα με τις αποφάσεις των άλλων χωρών στον Βαλκανικό Διάδρομο».

Η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει τρόπους για την απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη, όπου οι συνθήκες είναι πλέον τραγικές.