Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΧΡ.ΜΑΝΤΑΣ: Στην προκαταρκτική επιτροπή θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος, χωρίς θεσμικές ακροβασίες

“Η προκαταρκτική επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis είναι μια διαδικασία προδικασίας που δεν ασκεί ποινικές διώξεις” εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει στο τέλος αν και εφόσον προκύπτει ζήτημα από το πόρισμα ενώ όπως διαβεβαίωσε θα γίνουν «όλα όσα προβλέπονται από τον νόμο χωρίς θεσμικές ακροβασίες».Ειδικότερα αναφερόμενος στην χθεσινή παραίτηση της κ. Αντωνοπούλου, τη χαρακτήρισε «μονόδρομο όταν εγείρονται ηθικά ζητήματα».Συγκεκριμένα ο...
κ. Μαντάς ανέφερε ότι: «Όταν εγείρονται ηθικά ζητήματα νομίζω πως η παραίτηση είναι μονόδρομος. Το δικαίωμα ήταν νόμιμο αλλά ακόμα και αυτό ελέγχεται και πρέπει να το δούμε. Από κει και πέρα η προσφορά και της κ. Αντωνοπούλου και του κ. Παπαδημητρίου ήταν σημαντική και η αποτίμηση θα γίνει σε βάθος χρόνου. Για όλο το πολιτικό σύστημα πρέπει να είμαστε πάντα ανήσυχοι και πολύ αυστηροί με τους εαυτούς μας. Την ίδια ευθιξία πρέπει να δείχνουν όλα τα πολιτικά πρόσωπα και με ανάλογο τρόπο να λειτουργούν όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί. Είναι και αυτό κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο πράγματι έχει ταραχθεί.»Ο κ. Μαντάς δεν παρέλειψε να καταγγείλει την χθεσινή επίθεση των ταγμάτων της Χ.Α. στον Πειραιά τονίζοντας ότι αυτονόητη είναι η καταδίκη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου.Σε ερώτημα σχετικά με την δημόσια συζήτηση για τις δηλώσεις της ΝΔ και του αμερικανού πρέσβη για την συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis είπε:«Ο Αμερικάνος πρέσβης δεν μπορούσε εκ της θέσεώς του να πάρει θέση ούτε για τη συμμετοχή ούτε για τη μη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε αυτή την υπόθεση. Οποιαδήποτε προσπάθεια να εμπλακεί ο Αμερικάνος πρέσβης δεν έχει απολύτως κανένα νόημα.»

Δεν υπήρχε μηχανισμός ελέγχου της
 φαρμακευτικής δαπάνης
Σε ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση Novartis ο Χρήστος Μαντάς αναρωτήθηκε: «Υπάρχει σκάνδαλο στην υπόθεση Novartis; Στο ρητορικό αυτό ερώτημα νομίζω πως έχουν απαντήσει θετικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Και το κρίσιμο ζήτημα εδώ είναι πως δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια (ιδιαίτερα την περίοδο 2000-2009) μηχανισμός που να ελέγχει την φαρμακευτική δαπάνη. Δεν υπήρχε μηχανισμός τιμολόγησης και θεραπευτικής αποτίμησης των φαρμάκων. Υπήρχε λοιπόν τρομερό θεσμικό έλλειμμα που άφησε να εκτοξευτεί η φαρμακευτική δαπάνη στα ύψη».Η προκαταρκτική επιτροπή είναι μια διαδικασία προδικασίας που δεν ασκεί ποινικές διώξεις. Αυτό μπορεί να γίνει στο τέλος αν και εφόσον προκύπτει ζήτημα από το πόρισμα. Να είμαστε λοιπόν σίγουροι πως όλα όσα προβλέπονται από τον νόμο θα γίνουν χωρίς θεσμικές ακροβασίες.

Στόχος μας η διασφάλιση της ειρήνης 
και της σταθερότητας
Σχετικά με ερώτημα για το Μακεδονικό ζήτημα και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ζάεφ ο Χ. Μαντάς, αφού ανέδειξε τον διχασμό της ΝΔ στο ζήτημα , τόνισε πως η χώρα μας, που έχει ηγεμονικές δυνατότητες στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, μπορεί να κερδίσει σε πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο αν κλείσει με μακροπρόθεσμη οπτική τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στα βόρεια σύνορά της.«Η όλη αυτή διαδικασία δεν πρέπει να περιμένουμε να είναι ευθύγραμμη και μένουμε προσηλωμένοι στην εθνική γραμμή για μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις. Είναι σημαντικό όλη αυτή η διαδικασία να βρίσκεται κάτω από μια διεθνή ομπρέλα και πρέπει σκεπτόμενοι θετικά, να πείσουμε τους γείτονές μας να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Πρέπει να κλείσουμε τα εκκρεμή ζητήματα με τους βόρειους γείτονές μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μια και στα ανατολικά μας σύνορα υπάρχει και το πολύπλοκο ζήτημα της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας.»