Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Διαρκής αγώνας για τη στήριξη της κτηνοτροφίας

Διαρκής αγώνας για τη στήριξη της κτηνοτροφίας

«Σκληρή» αντιπαράθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά την δήλωση παραίτησης του Μ. Χαρακόπουλου, που περιελάμβανε αναφορά στην πρόταση του Περιφερειάρχη για το γάλα ημέρας - Μοναδικός στόχος για
την Περιφέρεια η διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών - Αποχωρούν από τη ΔΩΔΩΝΗ οι Ενώσεις
«Φωτιές» στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου άναψε η δήλωση παραίτησης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, με αναφορά στην πρόταση του Αλ. Καχριμάνη για το «γάλα ημέρας».
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου η αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων έφτασε στα ύψη ωστόσο την «παράσταση» έκλεψε μία ακόμη είδηση, που αφορά στην απόφαση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών να αποχωρήσουν από το ιδιοκτησιακό σχήμα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.
Οι νέες ρυθμίσεις σχετικά με το γάλα, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, συζητήθηκαν στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση με αίτημα του επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Ηπείρου Νίκου Ζήκου, ο οποίος κατηγόρησε τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη για «λαγό» των εξελίξεων, αλλά και τον περιφερειακό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης και βουλευτή Μιχάλη Κασσή ως «φραγκόκοτα», μετά την αλλαγή στάσης του και την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Μάλιστα ο κ. Ζήκος ζήτησε την αποπομπή και των δύο από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου. «Δεν έχουν θέση στο Περιφερειακό Συμβούλιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Έντονη ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη ο οποίος υπογράμμισε ότι η πρότασή του είχε ως στόχο να στηριχθούν οι Έλληνες παραγωγοί και να ξεχωρίσει το ελληνικό γάλα από τα υπόλοιπα.
«Δεν ήμουν λαγός για κανέναν, στηρίζω μόνο τους παραγωγούς», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης τονίζοντας πως η πρότασή του αφορούσε διάρκεια ζωής του γάλακτος τεσσάρων – πέντε ημερών.
Απαντώντας συνολικά ο κ. Καχριμάνης υπεραμύνθηκε της πρότασής του υπογραμμίζοντας αφενός τον στρεβλό τρόπο λειτουργίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αφετέρου την ανάγκη στήριξης των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού γάλακτος.
«Δυστυχώς κουμάντο στο υπουργείο δεν κάνουν οι δύο υπουργοί αλλά ένα σύστημα πίσω απ’ αυτούς που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Που ήσασταν εσείς όταν εγώ αγωνιζόμουν για να δώσω έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού γάλακτος; Δεν σας παραξενεύει ότι η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή και από τους Έλληνες Κτηνοτρόφους και τους αγελαδοτρόφους;», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής αναφέρονται τα εξής: «Η αγωνία για το μέλλον της αγελαδοτροφίας στην Ήπειρο αλλά και της προστασίας των καταναλωτών, οδήγησε τον Περιφερειάρχη-  όταν έγιναν γνωστές οι απαιτήσεις  των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος-  στην υποβολή πρότασης για τη δημιουργία  μιας νέας κατηγορίας, του "γάλακτος ημέρας". Στόχος της ήταν να διασφαλιστεί η Ηπειρωτική γαλακτοπαραγωγή με τα ιδιαίτερα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Πρόταση που προέκυψε βάσει της εμπειρίας της γειτονικής  Θεσσαλίας και μετά από συζήτηση που έγινε με Ηπειρώτες αγελαδοτρόφους. Ανακοινώθηκε μάλιστα και δημόσια,  χωρίς κανείς από τους όψιμους  "αγωνιούντες" να εκφέρει άποψη ή να καταθέσει δική του πρόταση».
Τον χαρακτηρισμό του «λαγού» υιοθέτησαν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Αργύρης, και ο επικεφαλής του ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο Γ. Παπαδημητρίου.
Ο κ. Αργύρης υπογράμμισε πως η όλη συζήτηση για το γάλα έχει παρελθόν δεκαετιών και στόχο την διαγραφή του όρου «φρέσκου» από το ελληνικό γάλα.
«Οι Βορειοευρωπαίοι αυτό που ήθελαν ήταν να φύγει η λέξη φρέσκο και δεν τους νοιάζει αν η διάρκεια θα είναι πέντε, δέκα ή είκοσι ημέρες. Όλοι όσοι συνέβαλαν στο να γίνει αυτό ενδεχομένως μπορούν να φέρουν τον χαρακτηρισμό που ανέφερε ο κ. Ζήκος, σημείωσε ο κ. Αργύρης.
Για «μισές αλήθειες» κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή αλλά και τη μείζονα αντιπολίτευση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κ. Κωτσαντής, υπογραμμίζοντας ότι όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο συμφωνούν με τις επιταγές του κεφαλαίου.
«Ο όρος λαγός επιβεβαιώνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου αναφερόμενος στον κ. Καχριμάνη.
Αποχωρούν οι Ενώσεις
από τη ΔΩΔΩΝΗ
Ο κ. Κωτσαντής ήταν εκείνος που αναφέρθηκε και στο θέμα της αποχώρησης της ΕΑΣΙ από την ΔΩΔΩΝΗ, κατηγορώντας εμμέσως τις Ενώσεις ότι με την στάση τους υπονόμευαν την μη ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.
Παράλληλα κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή και την αντιπολίτευση για το ρόλο της στην ιδιωτικοποίηση. Την αποχώρηση των Ενώσεων επιβεβαίωσε και ο Β. Αργύρης σημειώνοντας πως επρόκειτο για ομόφωνη απόφαση των μετόχων κατά την τελευταία γενική συνέλευση.
«Βέβαια αποφάσισαν να αποχωρήσουν οι μέτοχοι γιατί αν υπάρξει μία απόφαση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, πως θα μπορέσουν να ακολουθήσουν οι συνεταιρισμοί; Το ποσοστό που κατέχουν οι Ενώσεις εκτιμάται σήμερα στα 8 εκ. ευρώ με βάση την τιμή πώλησης της ΔΩΔΩΝΗ. Με μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το ποσοστό από 27% θα γινόταν 5%, 1% ή 0,5%.
Ποιος έχει το δικαίωμα να πετάξει 8 εκ. ευρώ από την Ήπειρο;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αργύρης.
Στο θέμα της ΔΩΔΩΝΗ αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης επιρρίπτοντας ευθύνες και στην στάση της αντιπολίτευσης αλλά εμμέσως και στις Ενώσεις, με αφορμή το σύμφωνο εμπιστευτικότητας που είχαν υπογράψει τα μέλη τους με υποψήφιους τότε αγοραστές της επιχείρησης.
Στην ίδια ανακοίνωση της Περιφέρειας σημειώνονται και τα εξής: «Η αγωνία για το μέλλον της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, ήταν επίσης εκείνη που ώθησε την Περιφερειακή Αρχή,  όταν κατέρρευσε η Αγροτική Τράπεζα, να αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με φορείς της Ηπείρου, (Οικονομικό Επιμελητήριο, Συνεταιριστική Τράπεζα, Δήμους κ.α.), για τη δημιουργία Εταιρείας Λαϊκής Βάσης, για την αγορά της "ΔΩΔΩΝΗΣ",  πρόταση που πολεμήθηκε εκ των "έσω".  Μέχρι και σήμερα, δεν έχει ακουστεί από  όσους  επαναφέρουν το ζήτημα στην προεκλογική ατζέντα,  συγκεκριμένη, υλοποιήσιμη,  πρόταση για το τι θα μπορούσε να γίνει με τη "ΔΩΔΩΝΗ" από τη στιγμή που  δεν υπάρχει η ΑΤΕbank.
Οι αοριστολογίες, η πολιτική του να μη γίνει και να μην αλλάξει τίποτε, "να τα έχουμε καλά με όλους", είναι γνωστή και καταφυγή εκείνων που δεν έχουν προτάσεις και δεν μπορούν να προτείνουν λύσεις εφικτές και υλοποιήσιμες».
Πυρά από
την Ολ. Γεροβασίλη
Η Όλγα Γεροβασίλη, Υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ στρέφει τα βέλη της προς τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, μετά τη δήλωση παραίτησης του Μ. Χαρακόπουλου για το γάλα.
Η ανακοίνωσή της έχει ως εξής: «Ο κος Καχριμάνης, μετά την ταύτισή του με την κυβερνητική πολιτική για επίθεση στο συνεταιριστικό μοντέλο παραγωγής υπέρ των, κερδοφόρων για λίγους, ιδιωτικοποιήσεων, που στην περιοχή μας εκφράστηκε με την πώληση της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, συνδέει τώρα άρρηκτα το όνομά του και με μια απ’ τις καταστροφικότερες επιθέσεις που δέχεται η γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την επιστολή παραίτησης τού μέχρι πρότινος Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, η επιμήκυνση του χρόνου ζωής του «φρέσκου γάλακτος», που αναφέρεται κωδικοποιημένα ως «πρόταση Καχριμάνη», συμφωνήθηκε με την τρόικα, και είναι μία πρόταση που, αν εφαρμοστεί, θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία και θα διευκολύνει τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος εις βάρος της εγχώριας παραγωγής.
Η «πρόταση Καχριμάνη», για την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος, έγινε λοιπόν αποδεκτή από τον Υπουργό Ανάπτυξης και την τρόικα, τους «πάνω». Ήταν, προφανώς, μια βολική γι’ αυτούς πρόταση και -σύμφωνα, ξανά, με τον κο Χαρακόπουλο- η Τρόικα την εμφάνισε ξαφνικά ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της επόμενης δόσης.
Όμως, η αντίστοιχη πρότασή του κου Καχριμάνη προς τους συμπολίτες μας, για επιμήκυνση του χρόνου θητείας του ως Περιφερειάρχη Ηπείρου, απευθύνεται σε πλατύτερα κοινωνικά στρώματα, «τους κάτω», έτσι δεν θα γίνει δεκτή από τον λαό της Ηπείρου, που στις εκλογές του Μάη θα αποδοκιμάσει όσους στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές που στρέφονται σε βάρος του τόπου τους».
Γεωργία Χαλάτση

Ανεξάρτητος τύπος της Ηπείρου