Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Όλα έτοιμα για να ανάψουν οι τζαμάλες

Με το καθιερωμένο έθιμο της τζαμάλας κορυφώνονται απόψε οι εκδηλώσεις των Αποκρεών στο Νομό Ιωαννίνων. Στις γειτονιές της πόλης και σε κάθε χωριό οι άνθρωποι των πολιτιστικών συλλόγων είναι έτοιμοι να ανάψουν τις παραδοσιακές τζαμάλες για να αρχίσει το γλέντι.
Τα ξύλα έχουν στηθεί, ενώ έχουν γίνει και οι κατάλληλες προετοιμασίες για να υπάρχει προστασία από τη βροχή, καθώς ο καιρός από το πρωί δεν είναι καλός.
Στο Δήμο Ιωαννιτών θα ανάψουν 65 τζαμάλες και θα προσφέρονται δωρεάν κρασί, παραδοσιακά εδέσματα και αργά το βράδυ φασολάδα. Οι πιο γνωστές αυτές της Λούτσας, της Καραβατιάς, των Λακκωμάτων, του Πλάτανου, της Αγίας Τριάδας και του Κάστρου, όπου φέτος θα ανάψουν δύο φωτιές, μία στην κεντρική πύλη και μία στην αυλή του 9ου Δημοτικού Σχολείου πίσω από το Σουφαρί Σαράι. Μια μεγάλη τζαμάλα θα ανάψει στην πλατεία Χατζή, ενώ μια νέα τζαμάλα είναι αυτή που ανάβει ο ΑΟ Ποσειδών Ιωαννίνων στο κολυμβητήριο της Λιμνοπούλας. Μια τζαμάλα με παροχές, καθώς έχει διαμορφωθεί στεγασμένος χώρος, υπάρχει γιγαντοοθόνη για τους ποδοσφαιρόφιλους προκειμένου να παρακολουθήσουν το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, ενώ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ηπείρου θα προσφερθεί και μανιταρόσουπα.