Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

«Ακτινογραφία» του ρήγματος και της σεισμικής δραστηριότητας… Τα συμπεράσματα των πρώτων τεσσάρων ημερών



Πολλά κι ενδιαφέροντα στοιχεία για την σεισμική δραστηριότητα στο Νομό Ιωαννίνων περιέχει το ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το Σεισμολογικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την εξέλιξη και συνάμα διαθέτει όλα τα στοιχεία για την γεωμορφολογία της περιοχής.

Το πρώτο και σημαντικό είναι ότι μιλά για ομαλή εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Το δεύτερο και επίσης σημαντικό, με βάση όλων τα δεδομένα τεσσάρων εικοσιτετραώρων μετά τον πρώτο σεισμό είναι ότι η δραστηριότητα παρουσιάζει φθίνουσα πορεία.


Το τρίτο που τονίζεται ότι ομαλή εξέλιξη μιας ακολουθίας δεν σημαίνει πλήρη απουσία μετασεισμών. Έτσι και τα προσεχή εικοσιτετράωρα θα εκδηλωθούν κάποιος ή κάποιοι μετασεισμοί που θα είναι αισθητοί.

Είναι τρία σημαντικά στοιχεία που διαφωτίζουν σημαντικά την καθημερινότητα μας η οποία διαταράσσεται ανά διαστήματα από σεισμικές δονήσεις. Επίσης ιδιαίτερα αισιόδοξο στοιχείο για τους επιστήμονες είναι ότι όλοι οι σεισμοί προέρχονται από το τμήμα του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί και όχι από το νότιο τμήμα του.

Το ρήγμα έχει συνολικό μήκος 12 χιλιομέτρων και η κίνηση είναι από Βορειοδυτικά προς Νοτιοανατολικά.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που υπογράφουν ο καθηγητής Μανώλης Σκορδίλης και η Ελένη Τέζα, τα στοιχεία που μελετήθηκαν είναι η χωρική κατανομή των επικέντρων της ακολουθίας που οριοθετεί το σεισμογόνο χώρο, η κατά μέγεθος κατανομή των σεσμών, η μεταβολή του μέσου μεγέθους, η διαμήκης τομή του σεισμογόνου χώρου της ακολουθίας που δίνει με καλή προσέγγιση το μήκος του σεισμογόνου ρήγματος, η εγκάρσια τομή του εστιακού χώρου που αναδεικνύει τη διεύθυνση και τη γωνία, η χρονική κατανομή των σεισμών, και η χωρο-χρονική κατανομή των επικέντρων .

Το μήκος του σεισμογόνου χώρου, τονίζεται φαίνεται να είναι της τάξης των 12km. Ένα ρήγμα αυτής της διάστασης θα δικαιολογούσε, σε περίπτωση κίνησης σε ολόκληρο το μήκος του, τη γένεση ενός ισχυρότερου σεισμού (της τάξης του ~5.7-5.8).
Με τη συμπλήρωση τεσσάρων 24ώρων από την έναρξη της σεισμικής διέγερσης η σεισμική δραστηριότητα εξακολουθεί να παρουσιάζει φθίνουσα πορεία σε ότι αφορά τον αριθμότων μετασεισμών της.
Ιδιαίτερα, κατά το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των μετασεισμών είναι πολύ μικρός (μόλις 20 σεισμοί στο σύνολο, εκ των οποίων μόνο 1 πάνω από το μέγεθος πληρότητας, Μ>2.6). Αυτή η κάμψη της δραστηριότητας παρατηρείται και στη χρονική κατανομή.
Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη εξασθένησης της συγκεκριμένης σεισμικής διέγερσης, κάτι που όμως πρέπει να επαληθευθεί στα προσεχή 24ωρα.
Επί πλέον, οι νέοι σεισμοί εκδηλώθηκαν εντός του σεισμογόνου χώρου, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί από το πρώτο 48ωρο, γεγονός που ενισχύει την προηγούμενη προσέγγιση για ομαλή εξέλιξη της διέγερσης.
Θα πρέπει, πάντως, να τονισθεί ότι ομαλή εξέλιξη μιας ακολουθίας δε σημαίνει πλήρη απουσία μετασεισμών.
Είναι δυνατόν, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, στα προσεχή 24ωρα να εκδηλωθούν κάποιος ή και κάποιοι μετασεισμοί που πιθανόν θα γίνουν αισθητοί στην περιοχή. Αυτό, υπό προϋποθέσεις, θα επαληθεύει και τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο σε μια ομαλά εξελισσόμενη μετασεισμική ακολουθία το μέσο μέγεθος των μετασεισμών παραμένει σταθερό.
Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα «ακτινογραφία» της σεισμικής δραστηριότητας που δίνει χρήσιμες πληροφορίες και καταρρίπτει φήμες που παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας μετά από κάθε σεισμική δόνηση.