Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: 70% κάτω η ζήτηση πετρελαίου στα Γιάννινα!

Το αλαλούμ με το επίδομα θέρμανσης από τη μία και οι τεράστιες υποχρεώσεις για τα νοικοκυριά από την άλλη, έχουν καθηλώσει σε χαμηλά δεκαετίας τη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης.

Κάθε χρόνο και χειρότερα, κάθε χρόνο και λιγότεροι, σημειώνουν οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων της περιοχής των Ιωαννίνων... Κάθε χρόνο και λιγότεροι είναι αυτοί που επιλέγουν το πετρέλαιο για τους κρύους μήνες του χειμώνα, καθώς η δαπάνη η οποία απαιτείται είναι δυσβάσταχτη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών πρατηρίων Παντελής Κολόκας, η ζήτηση και η τροφοδοσία οικιών αυτό το διάστημα υπολείπεται κατά 70% της αντίστοιχης περσινής.

70% μείον δηλαδή και μπορεί ως ένα βαθμό ο καιρός να ευνόησε όμως τα αίτια συνδέονται απόλυτα με την οικονομική κατάσταση αλλά και με το αλαλούμ που συνοδεύει το επίδομα θέρμανσης...

Η κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς διακηρύξεις της, δεν έχει ακόμη εκδώσει την Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η εκκρεμότητα αυτή αποτρέπει πολλούς καταναλωτές από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, δεδομένου ότι το συνολικό ποσό προς επιδότηση θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα αλλάξουν τα κριτήρια της επιδότησης.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, ως βόμβα έσκασε η είδηση ότι όσοι προμηθευτούν πετρέλαιο έως 31 Δεκεμβρίου 2016 θα λάβουν το σύνολο της επιδότησης που δικαιούνται και θα το πληρωθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2017.

Όμως όσοι αγοράσουν πετρέλαιο μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, θα λάβουν επιδότηση ανάλογα με τα χρήματα που θα έχουν περισσέψει από το συνολικό κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ της συνολικής επιδότησης. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να λάβουν το μισό ή το 1/3 της επιδότησης που δικαιούνται αν δεν υπάρχουν άλλα χρήματα.