Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Τήρηση των μέτρων για να προστατευτούν οικόσιτα και εκτροφές

 


Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι υπηρεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης όπως επίσης και η Περιφέρεια Ηπείρου με αφορμή και το κρούσμα γρίπης των πτηνών που επιβεβαιώθηκε επίσημα στην λίμνη των Ιωαννίνων.

Στη λίμνη βρέθηκε νεκρός ένας αργυροπελεκάνος και ήδη έχει σημάνει συναγερμός με βασικό μέλημα όλων να μην περάσει η νόσος στα οικόσιτα.

Η περιοχή άλλωστε έχει πλήθος πτηνοτροφικών επιχειρήσεων και οι μονάδες αυτές αποτελούν πυλώνα της τοπικής οικονομίας.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς σε δήλωση που έκανε στο Epiruspost τόνισε ότι «κινητοποιούμαστε και συνεργαζόμαστε όλοι με βασικό ζητούμενο να μην περάσει ο ιός στα οικόσιτα πτηνά».

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Περιφέρεια είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία. Αυξάνονται οι περιπολίες στα οικοσυστήματα όπως και σε αυτό της Παμβώτιδας ώστε να εντοπίζεται άμεσα νεκρό πτηνό και να γίνεται η κατάλληλη διαχείρισή του. Θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα και να ακολουθούνται με ευλάβεια οι οδηγίες για τα οικόσιτα και τις εκτροφές» τόνισε ο κ. Αμυράς.

Συμπλήρωσε ότι η γρίπη των πτηνών είναι εισαγόμενη από τις βόρειες χώρες με τα αποδημητικά πτηνά που μεταναστεύουν προς το νότο και φέρουν τον ιό. Η συγκεκριμένη νόσος κάνει κύκλους και η διαβεβαίωση των βιολόγων είναι ότι οι πληθυσμοί της άγριας ορνιθοπανίδας θα ανακάμψουν.

Στην περίπτωση των Ιωαννίνων ωστόσο απαιτείται μεγάλη προσοχή λόγω του πλήθους των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται.

Στην Παμβώτιδα τις μέρες αυτές έχουν αυξηθεί οι περιπολίες τόσο από στελέχη της μονάδας διαχείρισης όσο και από την θηροφυλακή ενώ έκκληση όλων είναι πως αν κάποιος πολίτης εντοπίσει νεκρό αργυροπελεκάνο ή άλλο είδος να ενημερώσει άμεσα τις αρχές.