Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης:Η παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου στο Δήμο Ιωαννιτών.


 

Η παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου στο Δήμο Ιωαννιτών ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης ήταν η σημαντικότερη εξαγγελία που έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ήπειρο του 2030.

«Η Ήπειρος από ουραγός θα μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια» ανέφερε ο Πρωθυπουργός κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Στα σημεία που στάθηκε ο Πρωθυπουργός είναι:

-Οδικές υποδομές: Η Ήπειρος είναι η μεγάλη ωφελημένη με την Εγνατία για την οποία ολοκληρώνεται η σύμβαση παραχώρησης, την Ιόνια Οδό και τον Ε-65 που θα αποτελέσει έναν άξονα σημαντικό.  Σχεδιάστηκε ο άξονας Ιωαννίνων – Κακαβιάς ο οποίος καλύπτει τα δεδομένα.

Ειδική μνεία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας: Απομένει η κύρωση της σύμβασης. Ουσιαστικά πρόκειται για μακροχρόνια μίσθωση. Θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις. Παραχωρούνται εκτάσεις στην τοπική κοινωνία.

-Πρωτογενής τομέας: Υποχρέωση να διαφυλαχθεί η ποιότητα των προϊόντων. Η φέτα πρέπει να προστατευθεί. Αποκτούμε συστήματα για καλύτερο έλεγχο. Οι μηχανισμοί θα είναι πολύ αυστηροί με τη νοθεία των προϊόντων, ειδικά όσων έχουν ευρωπαϊκή προστασία. Στην Ήπειρο γίνεται πολύ σημαντική δουλειά στον κλάδο των τροφίμων. Γίνονται σημαντικές επενδύσεις και η Ήπειρος μπορεί να αναπτύξει μια τέτοια δυναμική.

Περιβάλλον: Πανέμορφα τα βουνά της Ηπείρου. Καθολική προστασία σε μεγάλους ορεινούς όγκους με την πρωτοβουλία «Απάτητα Βουνά». Σημαντική η συνεργασία με την Αλβανία για την προστασία του Αώου και το διασυνοριακό πάρκο. Πιστεύω ότι θα πετύχουμε την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο μνημείων της Unesco. Η Ήπειρος είναι ένας κοιμώμενος τουριστικός γίγαντας. Μπορεί να αναπτύξει τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Πολύ σημαντικό το μοντέλο του χιονοδρομικού στο Ανήλιο.  

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε τις επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, να προστατεύσουμε την λίμνη των Ιωαννίνων και έχουμε κάνει καλή πρόοδο για να κλείσουμε τις εκκρεμότητες».

Αυτοδιοίκηση: Άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου όπως και με τους δήμους που έχουν τύχει γενναίας χρηματοδότησης. «Το στρατόπεδο Βελισσαρίου θα αποδοθεί στο Δήμο Ιωαννιτών είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και η έκταση θα δοθεί στην πόλη».

Ορεινή διάσωση: Είμαστε στο τελευταίο στάδιο για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις εναέριας διάσωσης. Θα υπάρχει μία βάση στα Ιωάννινα που θα κουμπώσει στις διακομιδές και το ΕΚΑΒ.

Υγεία: Εξασφαλισμένοι πόροι για την ενίσχυση όλων των νοσοκομείων. Ενίσχυση και με προσωπικό.

Παιδεία: Κρίσιμος ο ρόλος των περιφερειακών πανεπιστημίων. Μπορούν αν είναι αναπτυξιακοί πόλοι για τις τοπικές κοινωνίες. Εταιρείες αναπτύσσονται στην πόλη. Το ανθρώπινο δυναμικό το παρέχει το πανεπιστήμιο. Έτσι δημιουργούμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ήπειρο.

«Θα ήθελα οι πολίτες της Ηπείρου να αξιολογήσουν το έργο που κάναμε και να το συγκρίνουν με αυτό της προηγούμενης τετραετίας. Να συγκρίνουν ποιος έχει σχέδιο για το μέλλον. Εμείς αυτά τα σχεδιάσαμε σε συνεργασία με την περιοχή. Πιστεύω στην περιφερειακή ανάπτυξη» ανέφερε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.