Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ακόμη περιμένουν το κράτος… Ούτε αποζημιώσεις, ούτε αποκατάσταση μετά τις θεομηνίες

Ένας μήνας συμπληρώνεται από όταν η θεομηνία χτύπησε με ένταση την Ήπειρο και ειδικότερα την περιοχή της Άρτας και όσες υποσχέσεις δόθηκαν για την άμεση αποκατάσταση παραμένουν ακόμη λόγια.

Τα προβλήματα και οι πληγές που μένουν ανοιχτές όπως και η ολιγωρία της πολιτείας να επέμβει αποτελεσματικά, αναδείχθηκαν με έμφαση κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, όπου παραβρέθηκαν και δεκάδες κάτοικοι από τον Ανθότοπο Άρτας, ένα χωριό που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης υπογράμμισε ότι το κράτος αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων καθώς αφενός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταγραφή των ζημιών αφετέρου δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τις ανακοινώσεις και το αρχικό κυβερνητικό ενδιαφέρον ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να κηρυχθεί η περιοχή πλημμυροπαθής και να ξεκινήσει η ροή χρηματοδότησης για την αποκατάσταση χωρίς τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν σήμερα.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε μεγάλο βαθμό αμφισβήτησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν την περιοχή, παρότι επιβεβαιωμένα έπεσε μέσα σε λίγες μέρες όση βροχή καταγράφεται σε έναν ολόκληρο μήνα και έκαναν λόγο για την απουσία έργων υποδομής.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο μέγεθος των ζημιών το οποίο χαρακτήρισε πρωτοφανές για την περιοχή και καταλόγισε ευθύνες και στη ΔΕΗ, καθώς δεν είχε μεριμνήσει έγκαιρα για τα απαραίτητα έργα αλλά και για σχέδιο διαχείρισης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο φράγμα Πουρναρίου, όπως και έγινε.

Υπογράμμισε το δίκαιο αίτημα των κατοίκων που ζητούν να τους καταβληθεί επιτέλους το πενιχρό επίδομα της αποζημίωσης ώστε να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης των σπιτιών.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παραβρέθηκαν δεκάδες κάτοικοι από τον Ανθότοπο Άρτας. Το χωριό έχει υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή. Τα περισσότερα σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές ενώ κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και καλλιέργειες πνίγηκαν κάτω από τεράστιες ποσότητες νερών.

Οι κάτοικοι, όπως διαμήνυσαν, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν ακόμη και σε κινητοποιήσεις, καθώς ζητούν άμεσες λύσεις και μέτρα για την αποκατάσταση.