Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Συνέντευξη με τον Γιάννη Σταματελόπουλο.

Ο άνθρωπος  που έχει τρέξει 5 κούρσες σε πέντε συνεχόμενα πανελλήνια πρωταθλήματα είναι αθλητής μας.  Ο άνθρωπος που ξεκίνησε τον αθλητισμό στα 18 του χρόνια  και κατάφερε να κάνει όλη την Ελλάδα να ασχολείται μαζί DSC_0212του είναι καθημερινά ανάμεσά μας. Είναι αυτός που συμβουλεύει  τους μικρότερους συναθλητές και στηρίζει  τους μεγαλύτερους. Είναι ο Γιάννης Σταματελόπουλος και θα υποστεί το «μαρτύριο» των δέκα ερωτήσεων για χάρη της ιστοσελίδας μας.
ΕΚΑ Δωδώνη: Γιάννη σε ευχαριστούμε που δέχτηκες να μας μιλήσεις απαντώντας στις ερωτήσεις που σε προειδοποιούμε δεν είναι και τόσο εύκολες.
ΕΚΑ Δωδώνη: θυμάσαι τον πρώτο καιρό που πάτησες το ταρτάν στο στάδιο; Πες μας αν σου πέρναγε απ΄ το μυαλό τότε ότι θα έφτανες τόσο ψηλά.
Γιάννης Σταματελόπουλος. Τόσο ψηλά. Όλα είναι σαν ένα όνειρο. Απίστευτη η διαδοχή των γεγονότων, οι χαρές που έχω ζήσει  από τότε ήταν πολλές αλλά δεν κρύβω πως στην πορεία διαπίστωσα πως οι εναλλαγές   με τις ατυχίες κάνανε διαγωνισμό. Η πολιτεία όμως με την αδιαφορία της προσπαθεί να με  πείσει ότι δεν έχω καταφέρει και! Μόνο αν έχεις διάκριση Ολυμπιάδας…Stam2
ΕΚΑ Δωδώνη: Αν γύρναγες το χρόνο πίσω θα ξανάκανες στίβο και γιατί;
Γιάννης Σταματελόπουλος: Θα ξανάκανα σίγουρα αλλά θα ξεκινούσα σε πιο μικρή ηλικία και  θα έβαζα βάσεις πιο υψηλούς στόχους.

ΕΔ: Υπάρχει βρωμιά στο στίβο;
Γιάννης Σταματελόπουλος: Βρωμιά υπάρχει παντού, ακόμα και στο ίδιο μας το σπίτι! Παρόλα αυτά ο στίβος είναι ο πιο υγιής χώρος στα αθλητικά πράγματα. Το άθλημα είναι βαθιά ριζωμένο στο DNA των πολιτών σε όλο τον κόσμο ως η βάση των πάντων που έχουν σχέση με τον κίνηση.

ΕΚΑ Δωδώνη. Ποια νομίζεις είναι τα βασικά προβλήματα αξιοποίησης των ταλέντων στον Ελληνικό στίβο;
Γιάννης Σταματελόπουλος. Η ανταμοιβή των κόπων. Ξεκινάω ανάποδα το σκεπτικό γιατί  αν ο μικρός που έχει την ικανότητα δεν έχει την επιβράβευση της προσπάθειας και τη στήριξη για να γίνει καλύτερος θα εγκαταλείψει εύκολα. Δεν γίνονται όλα μαζί, θα έπρεπε να υπάρχουν υποτροφίες ή ειδικές κατηγορίες των μαθητών ταλέντων! Στα υψηλά επίπεδα χρειάζονται απίστευτοι συνδυασμοί για να μπορεί το παιδί να αναδείξει τα προσόντα του.

ΕΚΑ Δωδώνη. Μη πεις ονόματα. Ποιοι τύποι σε θυμώνουν περισσότερο;
Γιάννης Σταματελόπουλος: Οι αλαζόνες, οι αχάριστοι, αυτοί που κατέχουν θέσεις χωρίς να τις αξίζουν… Άτομα που τα παρατάνε εύκολα, Άτομα χωρίς χρώμα στις κινήσεις τους και τη συμπεριφορά τους. Μου αρέσουν αυτοί που έχουν πρόγραμμα στην ζωή τους  και βλέπουν μακριά.

ΕΚΑ Δωδώνη: Κέρδισες κάτι από την ενασχόληση σου με το στίβο; Πες μας ένα δυο πράγματα;
Γιάννης Σταματελόπουλος. Υγιές σώμα, καθαρό μυαλό, αντοχή στα δύσκολα.. Έμαθα καλά τις λέξεις Επιμονή και Υπομονή. Γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους, έκανα φίλους από περιοχές που δεν πρόκειται να συναντούσα ποτέ,    ο στίβος είναι η γέφυρα  της επικοινωνίας.

ΕΚΑ Δωδώνη: Έχεις εμπιστοσύνη στους Έλληνες προπονητές στίβου; Που νομίζεις ότι υστερούν;
Γιάννης Σταματελόπουλος: Ναι τους εμπιστεύομαι, γιατί όχι; Με όσους συνεργάστηκα όλα πήγαν καλά. Είναι καταρτισμένοι, αλλά θα ήθελα να υπάρχει συνεργασία προπονητών! (π.χ. θα ήταν ωραίο ο προπονητής  αλμάτων να βοηθάει τον αθλητή ταχυτήτων στα άλματα ή κάποιος προπονητής άρση βαρών στα βάρη)  Δεν πρέπει να επαναπαύονται, οι εξελίξεις τρέχουν …

ΕΚΑ Δωδώνη: Αν ήσουν υπουργός παιδείας τι θα άλλαζες πρώτο στον χώρο της εκπαίδευσης;

Γιάννης Σταματελόπουλος. Τα αυτονόητα. Η πολιτεία πρέπει να παρέχει στους πολίτες τις δυνατότητες να αξιοποιούν το ταλέντο τους. Άλλος κάνει σχέδιο, ζωγραφική , μουσική και άλλος αθλητισμό. Οι δεξιότητες στις προηγμένες κοινωνίες πρέπει να αξιοποιούνται.
ΕΚΑ Δωδώνη: Αν ήσουν  προπονητής σε μια ομάδα στίβου σε ποια στοιχεία θα επικεντρώνονταν η προπόνησή σου;
Γιάννης Σταματελόπουλος: Μου αρέσουν τα 400μ και στα 400μ με εμπόδια, είναι κουραστική η προετοιμασία αλλά δεν τα αλλάζω. Η ΠΑΙΔΕΙΑ. Το χτίσιμο του αθλητή είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία, εκεί εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, γονείς, εκπαιδευτικοί  κλπ κλπ
ΕΚΑ Δωδώνη. Γιάννη σε ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε καλή συνέχεια
Γιάννης Σταματελόπουλος. Και εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία, τον σύλλογο μου που με στήριξε αυτά τα δέκα χρόνια,  δίνοντάς μου αγάπη και φιλοξενία