Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Και φέτος υποδέχονται τα Χριστούγεννα με ένα πρωτότυπο δέντρο

Με μια αισθητική προσέγγιση που στόχο έχει να κάνει πιο … ενδιαφέρουσα την Πλατεία των Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών θα δώσει το Χριστουγεννιάτικο χρώμα στο κέντρο της πόλης.Από την κεντρική πλατεία αύριο  στις 6.30 το απόγευμα, θα γίνει η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων με μια όμορφη γιορτή στην οποία ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας, προσκάλεσε με σημερινές του δηλώσεις, όλους τους Γιαννιώτες.
«Πέρυσι το δέντρο των Ιωαννίνων συζητήθηκε όσο κανένα άλλο και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Άλλωστε αυτή είναι η...




ουσία της τέχνης και της δημιουργίας: να προκαλεί το ενδιαφέρον. Φέτος θα έχουμε και ‘δέντρο’ και ‘δάσος’ και γενικά ένα στολισμό ολόκληρης της πλατείας, με μια αισθητική προσέγγιση από γιαννιώτες καλλιτέχνες που θα προβάλουν το έργο τους και θα δείξουν ότι τα Γιάννενα είναι μια πόλη ‘ανοιχτή’ στην τέχνη», δήλωσε ο κ. Γκόλας.Ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Χριστουγεννιάτικης Πλατείας των Ιωαννίνων, είναι ο γιαννιώτης βιομηχανικός σχεδιαστής Γιάννης Κράβαρης.

Μια πλατεία … διαφορετική
Σκοπός της αισθητικής προσέγγισης για τα φετινά Χριστούγεννα, είναι να γίνει η πλατεία πιο ενδιαφέρουσα, ζωντανή και χαρούμενη, με φυσικά, ανακυκλώσιμα και παραδοσιακά υλικά, «προκαλώντας» με χρώμα, συνεργασία και ζωή.Πολύχρωμα φωτάκια στα δέντρα κι ένα μεγάλο ξύλινο δέντρο στο κέντρο, στολισμένο με χρωματιστά παραδοσιακά πρυμιά (κουδούνια), ζωγραφισμένα ή βαμμένα από εικαστικούς της πόλης, που με το θρόισμα του αέρα θα δημιουργούν ήχους, ενισχύοντας τη ζωντάνια του δέντρου και της πλατείας. Η πολυχρωμία αποτελεί για τον Γιάννη Κράβαρη -που σχεδίασε το ξύλινο δέντρο και έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της πλατείας- βασικό στοιχείο παιδικότητας, ενότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας.Οι γυάλινοι κύβοι (ασανσέρ του πάρκινγκ) μετατρέπονται σε δώρα με μεγάλους φιόγκους.Στο γεφυράκι της πλατείας δημιουργείται το δάσος των ευχών, με 30 έλατα που είναι μέσα σε γλάστρες και θα στολιστούν με ευχές παιδιών, ενώ με το τέλος των γιορτών θα μεταφυτευθούν σε σχολεία της πόλης.Στο μπροστινό μέρος της πλατείας τοποθετείται το σταθμαρχείο-αφετηρία για το χριστουγεννιάτικο τρενάκι που θα οδηγεί στην «Αστερούπολη» το χριστουγεννιάτικο θεματικό χωριό στο Παραλίμνιο Πάρκο.
Τα πάνελ που καλύπτουν την «Όαση» θα ζωγραφιστούν από καλλιτέχνες της πόλης.
Όλα αυτά θα μετατρέψουν την πλατεία σε ένα μεγάλο σκηνικό, που θα μπορεί κάποιος να περιηγηθεί και όχι μόνο να διασχίσει, μέσα σε ατμόσφαιρα ενότητας και συνδημιουργίας.
Στόχος είναι να αναδειχθεί η πλατεία τις μέρες των Χριστουγέννων, χωρίς να φοβάται να γεμίσει με χρώματα και ήχους, φεύγοντας από τα στερεότυπα της μονοχρωμίας-αχρωμίας, ώστε να αποτελέσει έναν ενδιαφέροντα αισθητικά χώρο, τον οποίο, Γιαννιώτες και φιλοξενούμενοι της πόλης μας, θα επιδιώκουν να επισκέπτονται.