Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ξεκινά η έλευση των προσφύγων: Αύριο το πρωί οι πρώτοι 150 στα Γιάννινα

Ξεκινά η έλευση των προσφύγων στα Γιάννινα: Από αύριο το πρωί και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αρχίσουν να καταφθάνουν οι πρώτοι, με την πρώτη ομάδα να υπολογίζεται σε περίπου 150 άτομα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι πρώτοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν στην Κόνιτσα.

Στα Ιωάννινα, πρόσφυγες θα εγκατασταθούν στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου Κατσικά, ο οποίος διαμορφωνόταν εντατικά σήμερα όλη μέρα από βαρέα μηχανήματα του στρατού, με σκοπό να είναι αύριο έτοιμος ώστε να εγκατασταθούν οι σκηνές. Σημειώνεται ότι το συντονιστικό όργανο δεν έλαβε υπόψη την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων για τη φιλοξενία των προσφύγων, η οποία χαρακτήριζε το συγκεκριμένο χώρο ακατάλληλο για το σκοπό, με τη φράση: “ο χώρος δεν είναι κατάλληλος να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες σε συνθήκες ανθρωπισμού και αξιοπρέπειας“.

Όπως διαμορφώνεται αυτή την ώρα η κατάσταση, φαίνεται ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν στην Ήπειρο, θα εγκατασταθούν στις τρεις θέσεις οι οποίες επελέγησαν στα Ιωάννινα, δηλαδή, το παλαιό αεροδρόμιο Κατσικά, στα Δολιανά και στην Κόνιτσα.

Σκοπός της κυβέρνησης με δεδομένο το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, είναι να μεταφέρει στην Ήπειρο όσο περισσότερους πρόσφυγες από την Ειδομένη καταστεί εφικτό. Όπως φαίνεται και από τη διαμόρφωση στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου Κατσικά, ο σχεδιασμός που έχει γίνει αφορά φιλοξενία άνω των 5.000 ατόμων, μόνο στο συγκεκριμένο σημείο.

Με δεδομένη την άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί επανεισδοχές προσφύγων που ήδη έχουν περάσει στο Ελληνικό έδαφος και βρίσκονται στη χώρα μας, αλλά και το κλείσιμο του “βαλκανικού διαδρόμου”, είναι σίγουρο ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στην περιοχή επί μακρόν…