Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

ΠΑΣΧΑ:Με μάσκα στην εκκλησία και self για την έξοδο

 


Στην πορεία της πανδημίας και τις επιδημιολογικές συνθήκες μέσα στις οποίες θα γιορτάσουμε το… τρίτο Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας, αναφέρθηκαν οι αρμόδιοι την Παρασκευή σε έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Την ενημέρωση πραγματοποίησαν οι κ.κ. Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Γκίκας Μαγιορκίνη επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η κα Γκάγκα όπως και η κα Παπαευαγγέλου μίλησαν για βελτίωση της κατάστασης, ωστόσο αναφέρθηκαν διεξοδικά στα μέτρα προστασίας με τα οποία θα πρέπει να γιορτάσουμε το Πάσχα.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 33 έτη», είπε επίσης η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε και στην τέταρτη δόση του εμβολίου, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία νέων μελετών.

Από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι «ο ιός δεν έχει γίνει κοινό κρυολόγημα. Σε όλον τον δυτικό κόσμο οι προσωπικές επιλογές καθορίζουν την πορεία του ιού σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι το τρίτο Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας.

Αναφέρθηκε στις γιορτές που πλησιάζουν, επαναλαμβάνοντας τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν και εφιστώντας την προσοχή των πολιτών για το Πάσχα. «Ο ιός που κυκλοφορεί φαίνεται ηπιότερος για τους εμβολιασμένους. Θα πάμε στην εκκλησία με τις μάσκες μας και όπου αλλού υπάρχει συνωστισμός. Και με self test μπορούμε να συναντήσουμε τους δικούς μας», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ο κορωνοϊός

«Η επιδημία στον κόσμο δείχνει σαφή ύφεση. Με 503 εκατ. μολύνσεις και 6,2 εκατ. θανάτους μέχρι σήμερα. Οι νέες διαγνώσεις εντός της τελευταίας εβδομάδας έχουν μειωθεί κατά 20%, καθώς καταγράφηκαν 0,9 εκατομμύρια μολύνσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά», είπε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Διαγνώσεις κάτω από το εκατομμύριο είχαμε να δούμε από τις αρχές του κύματος της «Όμικρον». Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν σημαντικά κατά 14%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 3.000 θάνατοι ανά ημέρα. Η μείωση των θανάτων συνεχίζεται σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από την αρχή της πανδημίας».

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή: «Και στην Ευρώπη συνεχίζεται η εντυπωσιακή μείωση όσον αφορά τη διασπορά της νόσου, καθώς παρατηρήθηκε 18% μείωση στις μολύνσεις και κατά 6% στους θανάτους. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 3,1 εκατ. διαγνώσεις και 10.400 θάνατοι σε όλη την τελευταία εβδομάδα. Οι 40 από τις 47 χώρες της Ευρώπης δείχνουν μείωση στη διαφορά, ενώ μόλις σε τρεις χώρες υπάρχει σημαντική επιδείνωση (πάνω από 30%). Αντίστοιχα, σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε σε 16 χώρες».

Στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μειώθηκε σημαντικότατα κατά 27%. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση κατά 4%, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ήδη σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Ο αριθμός των ατόμων σε ΜΕΘ μειώθηκε κατά 10% και στις απλές κλίνες κατά 18%. Καθώς βλέπουμε μια μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, βλέπουμε το ίδιο να συμβαίνει και στην Ελλάδα, όπου εξακολουθεί να ενισχύεται το σενάριο, ότι θα συνεχιστεί η συρρίκνωση τις επόμενες ημέρες».

«Ωστόσο», προειδοποίησε «θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εξαφάνιση του ιού. Το σενάριο αυτό έχει ελάχιστες πιθανότητες, έως μηδενική και γι’ αυτόν τον λόγο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να το ξανασκεφθούν. Ακόμη και οι πιο διστακτικοί έχουν προχωρήσει να εμβολιαστούν, μια διαδικασία που έχει πλήρη ασφάλεια και τη συστήνουμε σε όλο τον κόσμο».