Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Νέα φωτιά στα καύσιμα με την πασχαλινή έξοδο


 

Νέα φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών αναμένεται να βάλουν οι τιμές των καυσίμων, που, ακόμα και το διάστημα που οι διεθνείς τιμές μειώνονταν, οι μειώσεις αυτές δεν «περνούσαν» στις αντλίες της βενζίνης, με αποτέλεσμα η αμόλυβδη να παραμένει «κολλημένη» κατά μέσο όρο  στο 1,8 ευρώ το λίτρο στα πρατήρια της Αττικής και ακόμα παραπάνω σε άλλες περιοχές εκτός λεκανοπεδίου.

Ωστόσο, στη δεδομένη στιγμή η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως η αγορά του μαύρου χρυσού «σφίγγει» ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, όπως σημείωνε το Βloomberg, από τον Ιούλιο, λόγω της παράτασης της υφιστάμενης μείωσης της προσφοράς της Ρωσίας, θα υπάρχουν περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως λιγότερο αργό στην αγορά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ηδη, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+, το πετρέλαιο ενισχύθηκε, γεγονός που θα μπορούσε να προσθέσει ακόμα μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο. Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε του καρτέλ υποσχόμενη τη δική της μείωση της προσφοράς κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, αρχής γενομένης από τον Μάιο και έως το τέλος του 2023, αναφέροντας ότι πρόκειται για «προληπτικό μέτρο» με στόχο την σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.