Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Το Γυμνάσιο Παρακαλάμου διοργανώνει πάρτι στο PLEGMA cafe bar, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, ώρα 9:30 μ.μ.

























Το Γυμνάσιο Παρακαλάμου διοργανώνει πάρτι στο PLEGMA cafe bar, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, ώρα 9:30 μ.μ..

ΑΕΔ Πωγωνάτος: Διπλή μεταγραφική ενίσχυση

Η Διοίκηση της ΑΕΔ Πωγωνάτος ανακοίνωσε  στην μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας, με δυο νέους ποδοσφαιριστές.

Συγκεκριμένα αποκτήθηκε ο επιθετικός Βασίλης Κατσαβρίας από τον Α.Ο. Πεδινής και ο αμυντικός μέσος Ερμάνο Πλαρίνο που αγωνιζόταν σε ομάδα της Ζακύνθου.

Δήμος Πωγωνίου: Έκτακτη Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, ώρα 9:00 π.μ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Έχοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 παρ.6 του Ν. 3852 / 2010 για έκτακτη σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής λόγω α) ανάγκης προμήθειας καυσίμων θέρμανσης δημοτικών κτιρίων-σχολικών μονάδων & προμήθειας καυσίμων κίνησης οχημάτων και μηχ/των έργων του Δήμου & των κοινωνικών δομών του και β) λόγω άμεσης ανακατασκευής τοίχου αντιστήριξης στην Τ.Κ. Παλαιοπύργου σύμφωνα με την αρ. 8/18 Α.Δ.Σ., σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί την 01η Φεβρουαρίου 2018, ημέρα Πέμπτη & ώρα 09.00 π.μ. στο Δημαρχείο – ΚΑΛΠΑΚΙ με θέματα συζήτησης:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Απ΄ ευθείας ανάθεση προμήθειας καυσίμων & λιπαντικών, για τις ανάγκες του Δήμου Πωγωνίου του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης-Μέριμνας και Παιδείας του Δήμου Πωγωνίου, των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης ως κατεπείγοντος λόγω μη ολοκλήρωσης διαδικασιών ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού.
2. Ανάκληση της αρ. 194/17 απόφαση της Ο.Ε. και απευθείας ανάθεση του έργου «Ανακατασκευή τοίχου αντιστήριξης στην Τ.Κ. Παλαιοπύργου» προϋπολογισμού 15.575€ σύμφωνα με την αρ.8/2018 Α.Δ.Σ. μετά από ανάγκη κατεπείγον που προέκυψε από ανωτέρω βία.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς: Ετήσιος χορός και την κοπή πίτας του ομίλου, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου

























Ελάτε να διασκεδάσουμε με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΥΦΑΝΤΗ και την ορχήστρα του σε μια όμορφη βραδιά που διοργανώνει ο ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ για τον ετήσιο χορό και την κοπή πίτας του ομίλου!
Στο κλαρίνο ο Νίκος Τάσσης!
ΣΑΒΒΑΤΟ 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
STADIO PALLAS στο Καρυώτι Παραμυθιάς!

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Μεταγραφική ενίσχυση με το Βραζιλιάνικης καταγωγής μεσοεπιθετικό Lucas Nunez De Souza

Η Διοίκηση του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά προχώρησε στην μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας, αποκτώντας το Βραζιλιάνικης καταγωγής μεσοεπιθετικό Lucas Nunez De Souza.
Η ανακοίνωση:

«Καλωσορίζουμε στην οικογένεια του Αγροτικού Αστέρα τον Lucas Nunez de souza! O παίκτης αγωνίζεται σαν μεσοεπιθετικός και αναμένεται να βοηθήσει να πετύχει η ομάδα τους στόχους της».

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

16η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εντός έδρας ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Π.Α.Σ. Κράψης 14-01-18/15:00)


ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ  
ΩΡΑ: 15:00

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ

Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ  (00:00)
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ- ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (15:00)
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ (17:15)
Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (15:00)
Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Α.Σ.ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:00)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ (15:00)
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (15:00)
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (15:00)

16η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Αστήρ Αμφιθέας-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 13-01-18/15:00), εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε. Γιάννενα-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος)


ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΑΜΦΙΘΕΑΣ
ΩΡΑ: 15:00
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ
ΩΡΑ: 00:00

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Α.Ε. ΚΑΡΥΩΝ  (00:00)
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (15:00)
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ (15:00)
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Π.Α.Σ.ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (17:30)
Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018
Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ  (00:00)
Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (11:30)
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Π.Ο.Ε.Λ. (15:00)

ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:00)

Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, ώρα 12:30 μ.μ.


Καλωσορίζουμε το 2018 και σας περιμένουμε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου και ώρα 12:30 μμ στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου μας με ένα ανεπανάληπτο παραδοσιακό Ηπειρώτικο γλέντι.

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Μεταγραφική ενίσχυση με τον Θωμά Παππά

Η διοίκηση του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά ανακοίνωσε την απόκτηση από την Ανατολή του 19χρονου μεσοεπιθετικού Θωμά Παππά.

Κίνηση Πολιτών «Αντι...δρώ»: Η θέση μας για τις έρευνες και την επικείμενη εξόρυξη πετρελαίου σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου


Ο «μαύρος χρυσός» θα φέρει και «μαύρη ανάπτυξη» (ή, απλοϊκά, «μαυροανάπτυξη»)

Σύμφωνα με ορισμένους θεσμικούς παράγοντες (Υπουργείο, Περιφέρεια, κάποιοι Δήμαρχοι κ.λ.π.). υποτίθεται ότι η επικείμενη εξόρυξη πετρελαίου στην Ήπειρο, θα φέρει ανάπτυξη από θέσεις εργασίας, από έργα υποδομής (π.χ. δρόμοι) και από το ποσοστό που θα λάβει η τοπική κοινωνία από την εκμετάλλευση του πετρελαίου που θα βρεθεί.
Έτσι ωραιοποιημένα (αλλά αόριστα) προβάλλεται ως «συμφέρον του τόπου» το «έγκλημα» (κατ’εμάς) που σχεδιάζεται να γίνει. Ο καθένας μπορεί  να φαντάζεται μείωση της ανεργίας, δρόμους, σύγχρονες εγκαταστάσεις και χρήμα άφθονο να ρέει στην Ήπειρο, κάποιοι ότι θα γίνουν και... εμίρηδες!
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Πρώτον διότι το οικονομικό όφελος που θα έχει η Ήπειρος από τυχόν εξόρυξη πετρελαίου θα είναι από μηδενικό έως ελάχιστο και δεύτερον διότι η ζημιά που μπορεί να προκληθεί στο περιβάλλον είναι τεράστια, το ρίσκο του εγχειρήματος είναι πολύ μεγάλο αλλά κυρίως γιατί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηπείρου, που είναι το παρθένο φυσικό της περιβάλλον, κινδυνεύει να υποστεί τεράστιο (ίσως και ανεπανόρθωτο) πλήγμα.
Εύκολα μπορεί να αφορίσει κανείς τις αντιδράσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει από κατοίκους διαφόρων Δήμων (Ζαγορίου, Ζίτσας, Πωγωνίου κ.ά.), με το επιχείρημα ότι πρόκειται για... αντιδραστικούς που λένε σε όλα «ΟΧΙ» (ίσως κάποιοι να είναι). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σ' αυτή την περίπτωση έχουν άδικο, κι αυτό γιατί τις θέσεις και τις απόψεις τους μπορεί κανείς να τις αμφισβητήσει, τα στοιχεία όμως και τα νούμερα είναι αναμφισβήτητα.
Ας τα δούμε λοιπόν:
-         Πρόκειται λοιπόν να έλθει ανάπτυξη στην Ήπειρο από την εξόρυξη πετρελαίου, διότι θα μειωθεί η ανεργία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι θέσεις εργασίας για την Ήπειρο θα είναι περίπου 120. Στ' αλήθεια με 120 θέσεις εργασίας περιμένουμε ανάπτυξη; Κι αυτές που θα χαθούν (π.χ. τουρισμός) τις μετράμε άραγε; Σε τελική ανάλυση μπορεί να πει κανείς υπεύθυνα τι είδους θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν; Μιλάμε για επιστήμονες, για υπαλλήλους, για εργατικό προσωπικό; Και ποια η δέσμευση της εταιρείας ότι θα απασχολήσει πράγματι προσωπικό από την τοπική κοινωνία; Καμία απολύτως. Αν θέλει -και όποιους θέλει- προσλαμβάνει (με τα γνωστά ρουσφέτια να καραδοκούν). Αυτό λοιπόν που θα γίνει (όπως γίνεται συνήθως), θα είναι να προσληφθούν κάποιοι λίγοι (για να καμφθούν οι αντιδράσεις), πιθανότατα απλό εργατικό προσωπικό, και έτερον ουδέν. Θυμηθείτε την ιστορία με τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Και τότε κάποιοι μιλούσαν για... "θέσεις εργασίας". Πόσοι τελικά εργάζονται σ' αυτά, με τι συνθήκες και πόσα μικρομάγαζα έκλεισαν, πόσοι επαγγελματίες έμειναν χωρίς δουλειά, τους μέτρησε κανείς;
-         Πρόκειται να έλθει η ανάπτυξη στην Ήπειρο από την εξόρυξη πετρελαίου, διότι θα δημιουργηθούν υποδομές, εγκαταστάσεις κ.λ.π. Για ποιον αλήθεια θα γίνουν, για μας; Είναι ανάπτυξη αν ανοίξουν δρόμοι στα βουνά που θα εξυπηρετούν -ουσιαστικά- την εταιρεία; Είναι ανάπτυξη αν αποψιλωθούν κάποιες χιλιάδες στρέμματα δάσους (όπου νομίζει η εταιρεία ότι πρέπει να κόψει) γιατί θα μας δώσει δωρεάν τα καυσόξυλα; -πάλι καλά που δεν θα τα πληρώσουμε κι από πάνω-. Μα τόσο κοροϊδία πια; Υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι θα γίνουν π.χ. τόσα χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, τόσα κτίρια, συγκεκριμένες υποδομές ή ο,τιδήποτε άλλο; Απολύτως καμία δέσμευση δεν υπάρχει. Ό,τι κρίνει η εταιρεία σκόπιμο θα κάνει (για τα συμφέροντά της) και έτερον ουδέν!
-         Πρόκειται τέλος να έλθει η ανάπτυξη στην Ήπειρο από την εξόρυξη πετρελαίου διότι θα λαμβάνουμε ποσοστό από την εκμετάλλευσή του. Ξέρουμε ποια είναι η συμφωνία; Μόλις 5% ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ της εταιρείας! Άκουσον, άκουσον! Έρχεται, κάποιος, παίρνει την δική σου πρώτη ύλη, κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή σου και σου πληρώνει -ουσιαστικά- ό,τι θέλει! Γιατί είναι αυτονόητο ότι η κάθε εταιρεία, θέλει να εμφανίσει τα μικρότερα δυνατά κέρδη. Όσο μεγαλύτερη δε η εταιρεία, τόσο μεγαλύτερες και οι δυνατότητές της. Όταν θα 'ρθει λοιπόν η ώρα του λογαριασμού (στο άγνωστο μέλλον), θα σου πει: "αυτά τα χρήματα κέρδισα, πάρε κι εσύ το 5%". Ψίχουλα δηλαδή! Άσε που αν παρουσιάσει ζημιά (το πιο πιθανό) δεν θα πάρεις απολύτως τίποτα! Αυτή την ανάπτυξη ονειρεύεστε κύριοι "θεσμικοί" υπέρμαχοι; Γιατί τα ξεπουλάτε όλα "μπιρ παρά" κύριοι κυβερνώντες. Τι σας έχει πιάσει; Ή μήπως να σκεφτούμε ότι παίζονται άλλα (κρυφά) συμφέροντα;
***
Εμείς λοιπόν δεν είμαστε από αυτούς που λένε "ΟΧΙ σε όλα", αλλά ούτε και "ΝΑΙ σε όλα". Εμείς λέμε ΝΑΙ, να εκμεταλλευθούμε τον ορυκτό μας πλούτο, κι αν υπάρχει πετρέλαιο να το βγάλουμε, αλλά πως:
1)      Αν μπορούμε να το βγάλουμε, να το βγάλουμε μόνοι μας κι αν δεν μπορούμε τώρα ας το βγάλουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας (ας αφήσουμε κάτι και σ' αυτά).
2)      Αν πρέπει οπωσδήποτε να το βγάλουμε τώρα και δεν μπορούμε μόνοι μας, ας το κάνουμε προς το συμφέρον μας και όχι προς το συμφέρον άλλων. Τι θα πει το 5% των κερδών που θα δηλώσει η εταιρεία πηγαίνει υπέρ της τοπικής κοινωνίας και το 20%, υπέρ του Δημοσίου; Είναι συμφέρουσα συμφωνία να φορολογείται η εταιρεία λιγότερο από τον καθένα μας και να της δίνουμε και την πρώτη ύλη; Αν μόνον έτσι μπορεί να γίνει, τότε χίλιες φορές ΟΧΙ, να μην γίνει. Αν εξόρυξη πετρελαίου σημαίνει να τους το χαρίσουμε, τότε ΟΧΙ, να μην τους το χαρίσουμε. Γιατί να μην πάρει η Ήπειρος, π.χ. το 10% του προϊόντος, που ενδεχομένως θα την καταστούσε ενεργειακά ανεξάρτητη;
3)      Πριν γίνει ο,τιδήποτε θα πρέπει να συνυπολογισθεί η ζημιά που θα γίνει στο περιβάλλον και να φροντίσουμε εμείς (ως Πολιτεία και ως τοπική κοινωνία) να μην επιτρέψουμε αυτή η δραστηριότητα να διαλύσει κάθε άλλη (τουριστική, αγροτική, κτηνοτροφική κ.λ.π.). Να έχουμε εμείς τον έλεγχο, πού θα γίνει τι, και όχι να επαφιόμαστε στην "καλή θέληση" του όποιου ιδιώτη.
4)      Να ζυγίσουμε πολύ καλά το ρίσκο της εξόρυξης. Κάποιοι λένε π.χ. για σεισμική επικινδυνότητα. Έχει ελεγχθεί αυτό; Είναι κανείς σε θέση να μας πει υπεύθυνα ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος; 7.000 (περίπου) εκρήξεις υπολογίζεται ότι θα γίνουν σε άγνωστο πραγματικά βάθος (10-15 μ. λέει η εταιρεία), μόνο στη φάση των ερευνών, και μάλιστα χωρίς κανένα έλεγχο. Τόσο σίγουροι είμαστε ότι δεν θα ενεργοποιηθεί κάποιο ρήγμα; Αν ναι, ας βγει κάποιος να το διαβεβαιώσει, αν όχι, τότε και πάλι η Πολιτεία (μέσω των εκπροσώπων της) θα πρέπει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία.
Κύριοι θεσμικοί, υπέρμαχοι της εξόρυξης πετρελαίου στην Ήπειρο, άνευ -ουσιαστικού- ανταλλάγματος, σκεφτείτε πολύ καλά τι κάνετε. Έχετε την ευκαιρία να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να... "σηκώσετε" ανάστημα. Το ότι υπάρχει Νόμος του Κράτους που λίγο-πολύ προβλέπει όλα τα παραπάνω, δεν λέει τίποτα. Οι Νόμοι αλλάζουν, αρκεί να το θέλουν πραγματικά οι κοινωνίες.
Το Υπουργείο, μπορεί να κάνει αναθεώρηση της συμφωνίας, τώρα που είναι ακόμα νωρίς.
Το Δασαρχείο μπορεί να βάλει κανόνες, όρια και προϋποθέσεις στις αποψιλώσεις των Δασών. Είναι αδιανόητο, αν κόψει κάποιος ένα δέντρο για να ζεσταθεί να πηγαίνει κατηγορούμενος και η κάθε εταιρεία να κόβει ό,τι θέλει και όσο θέλει ανεξέλεγκτα.
Οι Δήμοι να ζητήσουν ενημέρωση, όχι από την εταιρεία, αυτή θα πει τα δικά της, αλλά από ανεξάρτητους επιστήμονες και να σταματήσουν να "κόπτονται" να δίνουν άδειες για έρευνες. Και, κυρίως, ας αφήσουν το αστείο επιχείρημα, ότι δήθεν πρόκειται μόνο για έρευνα και αν βρεθεί πετρέλαιο τότε θα δούμε. Γιατί αν βρεθεί πετρέλαιο, κύριοι Δήμαρχοι, δεν έχετε ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να τους σταματήσετε. Η αποζημίωση που θα σας ζητήσουν θα είναι τέτοια που δεν την φαντάζεστε. Τώρα μπορείτε να δημιουργήσετε ανάχωμα, να βάλετε όρους και να δεσμεύσετε τον ιδιώτη, μετά θα είναι αργά...
Η Περιφέρεια και οι Βουλευτές να πιέσουν με όλα τα μέσα, προς αλλαγή της συμφωνίας. Να σηκώσουν «μπαϊράκι» για ευνοϊκότερους όρους, προς το συμφέρον του τόπου, ώστε, αν υπάρχει πετρέλαιο, πράγματι να ωφεληθούμε και βεβαίως με έλεγχο σε όλα τα στάδια της δραστηριότητας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Αυτή είναι η θέση της ομάδας μας και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι και η θέση κάθε Ηπειρώτη.

Δήμος Πωγωνίου: Ψήφισμα του Δ.Σ. για το κλείσιμο της τράπεζας Δελβινακίου


Το Δ.Σ. του Δήμου Πωγωνίου εκφράζει ομόφωνα την αντίθεσή του στην απόφαση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το υποκατάστημα Δελβινακίου, ένα υποκατάστημα που επί 6 δεκαετίες εξυπηρετούσε τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.
Μία ενέργεια λανθασμένη, καθώς διαφαίνεται ότι ελήφθη χωρίς να υπολογιστεί η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής όπως και η κοινωνική διάσταση της λειτουργίας ενός τραπεζικού υποκαταστήματος σε μία παραμεθόρια Δημοτική Ενότητα.
Οι κάτοικοι του Δελβινακίου καλούνται να υποστούν τις συνέπειες μίας απόφασης που ελήφθη με καθαρά οικονομικά κριτήρια, χωρίς να υπολογιστούν οι δεκάδες παράμετροι που αφορούν στην τοπική κοινωνία και στη στήριξη που έλαβε η τράπεζα από τους δημότες μας στα 60 περίπου χρόνια λειτουργίας του υποκαταστήματος.
Οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Δελβινακίου, καθώς και οι κάτοικοι των όμορων Δημοτικών Ενοτήτων που εξυπηρετούνταν στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, καλούνται από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να εξυπηρετούνται, από τις 18 Ιανουαρίου 2018, από το υποκατάστημα Παρακαλάμου, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι δυσκολίες στη μετακίνηση των δημοτών, η ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν πολλοί κάτοικοι, η ιδιομορφία της περιοχής καθώς και η ανάγκη για άμεση εξυπηρέτηση από όσους εμπιστεύονται την τράπεζα για τις επαγγελματικές τους συναλλαγές.
Καλούμε τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να εκτιμήσει όλες τις παραμέτρους του σοβαρού αυτού ζητήματος και να ακυρώσει την απόφαση για κλείσιμο του υποκαταστήματος Δελβινακίου, συνεχίζοντας τη λειτουργία του, έστω με την υπάρχουσα μέχρι σήμερα κατάσταση (2 φορές την εβδομάδα), καθόσον το συγκεκριμένο υποκατάστημα δεν επιβαρύνεται με ενοίκιο διότι στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο.

Το Δ.Σ. του Δήμου Πωγωνίου
***
Παράσταση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της Τράπεζας στο Δελβινάκι

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Πέμπτη 11 Ιανουαρίου και ώρα 5:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Δελβινάκι ενάντια στο κλείσιμο της τράπεζας.

Πληροφορίες: Νίκος Γαλίτσης, Αντιδήμαρχος, τηλ.: 6945044452

Περιφέρεια Ηπείρου: Επιδείνωση του καιρού αύριο Παρασκευή


Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Ε.Μ.Υ,  ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση  αύριο Παρασκευή (12-01-2018) στην Ήπειρο με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινές περιοχές.
Για το λόγο αυτό εφιστάται  η προσοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων -Δήμων-πολιτών.


ΠΗΓΗ:www.php.gov.gr

Δήμος Πωγωνίου: Δελτίο τύπου για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. με θέμα τις έρευνες πετρελαίου (10-1-2018)


Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπάθησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Ντότης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της παράταξής του για τις έρευνες πετρελαίου στην περιοχή του Δήμου Πωγωνίου.
Ο κ. Ντότης επανέφερε το θέμα που είχε ψηφιστεί από το σώμα και από την παράταξή του στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 και σε μία κίνηση τακτικής, εκμεταλλευόμενος τις φωνές που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από οργανώσεις, διαχώρισε τη θέση του από τα άλλα μέλη της παράταξης ζητώντας αρχικά ακύρωση της απόφασης περί αδειοδότησης της εταιρείας EnergeanOil & Gasγια την εκτέλεση γεωφυσικών και σεισμικών ερευνών στις δημοτικές δασικές εκτάσεις. Πρόταση που ωστόσο δεν κατέθεσε στο σώμα αναγνωρίζοντας, έστω και στο τέλος της συνεδρίασης, ότι δεν υφίστατο θέμα προς συζήτηση.


Ο κ. Ντότης στην εισήγησή του έκανε λόγο για μία απόφαση που ελήφθη χωρίς την ενημέρωση των φορέων την ίδια στιγμή που όφειλε να δώσει εξηγήσεις για την απουσία του από την ενημερωτική εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του Δήμου στο Καλπάκι, στην οποία στελέχη του Υπουργείου και της εταιρείες κατέθεσαν το σχεδιασμό τους και απάντησαν σε ερωτήσεις τόσο των φορέων όσο και των κατοίκων της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός άνθρωποι της Αυτοδοίκησης να δηλώνουν άγνοια για τόσο σοβαρά ζητήματα και να εκμεταλλεύονται τις αντιδράσεις οργανώσεων προς πολιτικό τους όφελος. Επεσήμανε ότι ενημερωτικές συναντήσεις θα γίνουν επίσης στους Δήμους Ζίτσας, Ζαγορίου και Ιωαννιτών και κάλεσε όλους τους κατοίκους και τις οργανώσεις να παρευρεθούν προκειμένου να λάβουν απαντήσεις από τους αρμόδιους επιστήμονες.


«Βρεθήκαμε σήμερα εδώ επειδή ο κ. Ντότης υποτιμά τη νοημοσύνη των στελεχών της παράταξής του. Πρόκειται όμως για εσωτερικό τους θέμα που θα έπρεπε να λύσουν σε προσωπικό επίπεδο. Το θέμα των ερευνών έχει ανοίξει 2014 και καταλήξαμε το Σεπτέμβριο σε μία απόφαση που αφορά το 5% της έκτασης ερευνών της εταιρείας. Διότι αυτό είναι το ποσοστό των δημοτικών δασικών εκτάσεων καθώς το μεγαλύτερο μέρος αφορά ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις στις οποίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει λόγο. 


Υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τις έρευνες σε πολλές περιοχές της χώρας, για τον οποίο έχουν αποφανθεί υπουργεία, πανεπιστήμια και επιστήμονες. Έχουμε χρέος ως Δημοτική Αρχή να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής, όταν συνοδεύεται από σεβασμό προς τους δημότες και το περιβάλλον. Δε διεκδικούμε το αλάθητο κι εφόσον υπάρξει τεκμηριωμένη άποψη ότι οι έρευνες θα είναι καταστροφικές για την περιοχή, εμείς πρώτοι θα επανεξετάσουμε το ζήτημα. 

Αγαπάμε αυτόν τον τόπο, ζούμε εδώ, δραστηριοποιούμαστε εδώ, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εδώ. Δεν θα ακολουθήσουμε όμως τακτική μηδενισμού απαξιώνοντας κάθε δυνατότητα εξέλιξης, εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την προστασία του» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καψάλης.


Στη συνέχεια πήραν το λόγο μέλη οργανώσεων και φορέων καθώς και κάτοικοι της περιοχής που έθεσαν ερωτήματα που άπτονται επιστημονικών απαντήσεων.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε επίσης ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Παντελής Κολόκας.

Κίνηση Καθαρός Καλαμάς: Όχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο


Tοποθέτηση της Κίνησης Καθαρός Καλαμάς στο έκτακτο Δ.Σ. του Δήμου Πωγωνίου 10-1-18 για την επανεξέταση και ανάκληση της απόφασης για χορήγηση άδειας σεισμικών ερευνών στην εταιρία Repsol σε δημοτικές εκτάσεις
Στην Ήπειρο έπιασαν ήδη δουλειά τα συνεργεία αποψίλωσης δασικών περιοχών όπου θα γίνουν σεισμικές έρευνες και θα εγκατασταθούν γεωτρύπανα.
Στην Ήπειρο υπάρχουν:
-27 περιοχές Natura 2000, 2 Εθνικοί Δρυμοί, 3 Εθνικά Πάρκα, 1 Περιοχή Ramsar, 40 καταφύγια άγριας ζωής, 5 σημαντικοί ποταμοί, η λίμνη των Ιωαννίνων και μια σειρά μικρότερες λίμνες, καθώς και ένας από τους πιο πλούσιους υπόγειους υδροφορείς.
Οι επιπτώσεις της έρευνας αλλά και γενικά της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή μας εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους:
- Περιβαλλοντικούς (επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα, ρύπανση του εδάφους, των υπόγειων κι επιφανειακών νερών και της ατμόσφαιρας)
- Αλλαγών στο τοπίο και στο χώρο (εξέδρες εξόρυξης, δεξαμενές αποθήκευση, δρόμοι, αγωγοί εκατοντάδων χιλιομέτρων) που θα υποβαθμίσουν τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της Ηπείρου.
- Yγείας και ποιότητας ζωής
- Oικονομικούς (πλήγμα για τις υπάρχουσες παραγωγικές δραστηριότητες γεωργία, κτηνοτροφία, παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, μελισσοκομία, αμπελουργία, διαχείριση δασικών πόρων, τουρισμός).
Ποιο είναι το συμφέρον της Ηπείρου;
Η εξόρυξή των υδρογονανθράκων προβάλλεται σαν στρατηγική οικονομική επιλογή εξόδου από την οικονομική κρίση. Τι γίνεται όμως με το περιβάλλον και τις υπάρχουσες παραγωγικές - οικονομικές δραστηριότητες;
Η εξόρυξη υδρογονανθράκων μπορεί να γίνει οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο επιλέξει η εταιρεία. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, καμία απαγόρευση -ούτε καν της υδραυλικής ρωγμάτωσης (φράκινγκ), μη συμβατικής μορφής εξόρυξης με καταστροφικές συνέπειες σε περιοχές που έχει επιχειρηθεί - σε ευαίσθητες ή απειλούμενες περιβαλλοντικά περιοχές, εντός και κάτω από λεκάνες απορροής υδάτων, ανθρακωρυχεία, ζώνες προστασίας, ταμιευτήρες πόσιμων υδάτων, σεισμογενή εδάφη ή ρήγματα.
Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων θεωρούμε ότι δεν είναι συνετή επιλογή από πλευράς κλιματικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας. Οι κίνδυνοι για τα υπόγεια νερά, το έδαφος, τη χλωρίδα και την πανίδα -με ότι αυτοί συνεπάγονται - βάζουν ένα ζήτημα: Να εφαρμοστεί η λογική της προστασίας, να προφυλάξουμε αυτό το περιβάλλον που διαθέτουμε. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων, οικονομικά και περιβαλλοντικά, είναι επιλογή που στρέφεται προς το παρελθόν και θα υπονομεύσει την όποια διαφορετικού τύπου ανάπτυξη χρειάζεται και μπορεί να πετύχει η Ήπειρος. Είναι γνωστή διεθνώς η επιλογή «αφήστε τα στο έδαφος».
Οι περιοχές που διατηρούν τον φυσικό και πολιτισμικό τους πλούτο έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, και χρειάζεται να αναπτυχθούν αναπτυξιακά προγράμματα που θα βασίζονται στην διαχείριση και την προστασία του πραγματικού πλούτου της περιοχής, που είναι το φυσικό της περιβάλλον κι όχι οι υδρογονάνθρακες. Στην περίπτωση που προκριθεί το δεύτερο αυτό που θα μείνει πίσω μετά το τέλος των εργασιών εξόρυξης σε 25-30 χρόνια το φυσικό περιβάλλον θα χρειαστεί πολλές δεκαετίες για να συνέλθει, οι οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται σήμερα θα έχουν πληγεί με αντίστοιχες συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής.
Θεωρούμε ότι μιας τέτοιας απόφασης χρειάζεται να προηγηθεί μια πλήρης και σφαιρική ενημέρωση όλων των δημοτών σε όλα τα χωριά του Δήμου. Να ακουστούν όλες οι απόψεις και να υπάρχει ενημέρωση από επιστήμονες και αρμόδιους φορείς της περιοχής και όχι μόνο από τους εκπροσώπους της εταιρείας και του Υπουργείου ώστε να είναι ουσιαστική η ενημέρωση και συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οποιαδήποτε απόφαση για αυτό το θέμα δεν μπορεί να παρθεί χωρίς την ενημέρωση όλων των δημοτών και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη τους για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τη ζωή τους.
Δεν έγινε καμία ενημέρωση στους πολίτες, καμία συνέλευση κοινότητας. Το θέμα μπήκε ως κατεπείγον και εκτός Η.Δ. δυο μέρες μόνο μετά την αίτηση της εταιρείας, χωρίς καν να έχει βγει η απόφαση του δασαρχείου. Ένα τόσο σημαντικό θέμα για το μέλλον του τόπου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία -εσπευσμένα και χωρίς καμία ενημέρωση -από το Δ.Σ. στις 18/9/2017 χωρίς να ενημερωθεί κανείς από τους δημότες. Ας σημειωθεί πως η σύμβαση υπογράφτηκε το 2014 και σχεδόν κανείς δεν ξέρει τίποτα για το θέμα, καθώς δεν έχει γίνει καμιά ενημέρωση και υποχρεωτική ετήσια συνέλευση, ώστε ο πρόεδρος της ΤΚ να ενημερώσει τόσο γι’ αυτό όσο και για οποιαδήποτε άλλα ζητήματα, όπως ορίζεται με το Ν 3852/2010 για τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Καλλικράτης).
Μετά τις πρώτες αντιδράσεις σε Ζαγόρι και Ζίτσα, ο Δήμος Πωγωνίου διοργάνωσε μια ενημέρωση όπου ακούστηκαν μόνο οι απόψεις της εταιρείας - η οποία τι άλλο θα έλεγε;- κι αυτές για λίγους που μπόρεσαν να πάνε στο Καλπάκι. Επίσης απαγορεύτηκε η βιντεοσκόπηση της ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει ευρύτερα γνωστό το τι ειπώθηκε εκεί. Τώρα που οι αντιδράσεις δυναμώνουν όμως, όλοι, Περιφέρεια και Δήμοι αρχίζουν να υπόσχονται ημερίδες και ενημερώσεις που τόσο καιρό είχαν παραλείψει.
- Ζητάμε να ανακληθεί η εσπευσμένη απόφαση για αδειοδότηση, να ενημερωθούν όλοι από όλους - όπως έπρεπε να είχε γίνει από 2014 μέχρι σήμερα - και να εκφράσουν τη γνώμη τους για το πως βλέπουν αυτή την περίφημη "ανάπτυξη" για την Ήπειρο. Αφορά τον τόπο μας και το μέλλον του. Αφορά την προκοπή του ή τη δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος με καταστροφικές επιπτώσεις στη χλωρίδα, την πανίδα, τα νερά, την υγεία και ποιότητα ζωής, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.

Κίνηση Καθαρός Καλαμάς

Ιανουάριος 2018