Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ελεύθερος Τούρκος που έχει καταδικαστεί για τρομοκρατία

Τη μη έκδοση Τούρκου, κουρδικής καταγωγής, στην πατρίδα του αποφάσισε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης. Έχει καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες με θύματα αστυνομικούς

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ένας Τούρκος πρόσφυγας, κουρδικής καταγωγής, ο οποίος έχει καταδικαστεί στην πατρίδα του για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες με θύματα αστυνομικούς.
Ο κατηγορούμενος ήταν έγκλειστος σε τουρκικές φυλακές, όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Κατά την παραμονή του εκεί πραγματοποίησε παρατεταμένη απεργία πείνας και υπέστη βασανιστήρια. Αποτέλεσμα ήταν να καταστεί ανάπηρος σε ποσοστό 67% και να αποφυλακιστεί προσωρινά λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του. Στη συνέχεια ήρθε στην Ελλάδα και υπέβαλε αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο εκκρεμεί.
Στην απολογία του, υποστήριξε ότι είναι άρρωστος και ότι κινδυνεύει η ζωή του αν εκδοθεί στην Τουρκία. Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να μη γίνει δεκτό το τουρκικό αίτημα έκδοσης, με το δικαστήριο να τον αφήνει ελεύθερο.

Να σημειωθεί ότι η δίκη έγινε υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ενώ συμπατριώτες του και άλλα άτομα, που ήταν παρόντα στην εκδίκαση της υπόθεσης, να ξεσπούν σε χειροκροτήματα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

ΠΗΓΗ: