Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ναι στην αναδιάρθρωση, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο, λέει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων

Αναγκαία χαρακτηρίζουν την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, οι αστυνομικοί, όμως διαφωνούν με τον τρόπο που γίνεται αυτή στο πλαίσιο του νέου νόμου, που κατατέθηκε από το Υπουργείο προστασίας του Πολίτη και ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου.

Το νέο οργανόγραμμα προβλέπει διάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας σε τρεις αυτόνομους κλάδους, τον Κλάδο Τάξης, τον Κλάδο Ασφάλειας και τον Κλάδο Αλλοδαπών. Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αντικαθίσταται από Επιτελείο, ενώ εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης καταργούνται οι υπόλοιπες 52 Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στις 12 ήδη υφιστάμενες Περιφερειακές Διευθύνσεις.
Τον Κλάδο Τάξης συγκροτούν η Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, η Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης, αλλά και η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνομίας.
Στον Κλάδο Ασφάλειας, αντίστοιχα, υπάγονται η Αντιτρομοκρατική, η Δίωξη Οργανωμένου και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, καθώς και οι συνολικά 8 Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφαλείας. Ο Κλάδος Αλλοδαπών, θα αποτελείται μεταξύ άλλων από τις Διευθύνσεις Προστασίας Συνόρων, Παράνομης Μετανάστευσης, Αλλοδαπών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων, Κώστα Κίτσιο, η αναδιάρθρωση της Ελ. ΑΣ υπήρξε χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδίας, όμως με αυτόν τον τρόπο «γυρνάει την αστυνομία χρόνια πίσω».
«Ουσιαστικά μειώνει κατά 6.700 τις οργανικές θέσεις των αστυφυλάκων και αυξάνει τους υψηλόβαθμους αστυνομικούς. Χρειάζονται με αυτό το οργανόγραμμα 5 αντιστράτηγοι, 25 υποστράτηγοι και 67 ταξίαρχοι. Ποιος θα περιπολεί τελικά που αυτό είναι και το ζητούμενο;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Παρενέργειες» από
τις αποσπάσεις στον Έβρο
Στο μεταξύ, «παρενέργειες» όχι μόνο στην λειτουργία λόγω της μείωσης των αστυνομικών, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ διοίκησης και συνδικαλιστών έχουν προκαλέσει οι αποσπάσεις ανδρών στον Έβρο για την φύλαξη των συνόρων.
Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων κάνει λόγο για «ύπουλη, αυταρχική και συνάμα εκδικητική στάση της Διοίκησης η οποία μετά την πάροδο έξι μηνών από την κλήση σε απολογία του τότε Γ. Γραμματέα της, του επέβαλε το πρόστιμο των 150 ευρώ».
Όπως ανέφερε ο κ. Κίτσιος, «ο τότε Γ.Γ της Ένωσης στα πλαίσια της συνδικαλιστικής του ιδιότητας είχε διαμαρτυρηθεί έντονα στην τότε Προσωπάρχη της Α.Δ. Ιωαννίνων μεταφέροντάς της την έκδηλη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια των μελών μας για τη μη τήρηση σειράς προτεραιότητας στις αποσπάσεις του Έβρου καθώς και την εξόφθαλμη παραβίαση του Π.Δ.100/2003, αφού χωρίς να παρέλθει έτος από την λήξη της προηγούμενης απόσπασης συνάδελφοί μας αποσπόταν εκ νέου, αναδεικνύοντας έτσι την αδυναμία της ιδίας να τηρήσει την σειρά και την νομιμότητα αφού δεν μπόρεσε με απλό δίκαιο και αυτονόητο τρόπο να επιλέξει από το σύνολο χιλίων περίπου Αστυνομικών της Α.Δ.Ιωαννίνων, με αξιοκρατικά κριτήρια τον αριθμό των σαράντα. «Την άδικη αυτή αντιμετώπιση ,την μεροληπτική συμπεριφορά και την επιλογή ατόμων μέσω αδιαφανών διαδικασιών καταδεικνύει το γεγονός ότι μετά την διαμαρτυρία του Δ.Σ. της Ένωσής μας και το υπ.αριθμ. 43/2013 έγγραφο προς το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, ανεκλήθη η διαταγή απόσπασης και αντικαταστάθηκαν οι συνάδελφοι που κατάφορα αδικούνταν, ενώ λίγες μέρες αργότερα κατόπιν συνάντησης μας με τον προϊστάμενο κλάδου προσωπικού του Αρχηγείου εξεδόθη διευκρινιστική για τις αποσπάσεις η οποία αναφέρει ρητά πως βασική προϋπόθεση είναι η τήρηση σειράς», ανέφερε.
«Πυρά» για το συγκεκριμένο θέμα δέχθηκε και ο τότε Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων. «Επιφυλασσόμαστε δε για την προσφυγή μας σε κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να προασπίσουμε τα μέλη αλλά και το κύρος της Ένωσής μας, θεωρώντας την ενέργεια αυτή επιβολής προστίμου ως πράξη εκδίκησης αλλά και φίμωσης της ελεύθερης συνδικαλιστικής έκφρασης και ως τέτοια θα την καταγγείλουμε στην Πολιτική και Αστυνομική ηγεσία με την οποία θα συναντηθούμε», κατέληξε ο κ. Κίτσιος.

Γεωργία Χαλάτση από τον Ανεξάρτητο