Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

"Πόση ακτινοβολία δεχόμαστε;" Η απάντηση στα Γιάννινα

Την απάντηση στην ερώτηση «Πόση ακτινοβολία δεχόμαστε στην Ελλάδα» θα δώσει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, σε εκδήλωση που οργανώνει στα Γιάννινα την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.

Για πρώτη φορά η ΕΕΑΕ υπολόγισε τη μέση ετήσια δόση ακτινοβολίας που δέχεται ο κάτοικος στην Ελλάδα από φυσικές (π.χ. οικοδομικά υλικά, ραδόνιο, διατροφή) και τεχνητές πηγές (π.χ. ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες) ακτινοβολίας.

Ο υπολογισμός της μέσης ετήσιας δόσης ακτινοβολίας και η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενημέρωσης ήταν το αντικείμενο του έργου «Ολιστική εκτίμηση της ακτινικής επιβάρυνσης του πληθυσμού και ανάπτυξη εθνικού πληροφοριακού συστήματος για τις ακτινοβολίες» με την κωδική ονομασία ΠΡΙΣΜΑ που η ΕΕΑΕ ανέλαβε να υλοποιήσει στο πλαίσιο της δράσης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας "ΚΡΗΠΙΣ" του ΕΣΠΑ 2007-2013, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα:

- η μέση ετήσια ενεργός δόση από τις διαγνωστικές ιατρικές εξετάσεις εκτιμάται σε 1,8 mSv ανά άτομο.

- η μέση ετήσια ενεργός δόση από φυσικές πηγές ακτινοβολίας εκτιμάται σε 2,7 mSv ανά άτομο.

- Η συμβολή του έργου ΠΡΙΣΜΑ στην βελτίωση του συστήματος ακτινοπροστασίας στη χώρα αναμένεται να είναι καθοριστική, καθώς:

- αναπτύχθηκε η μεθοδολογία και διενεργήθηκαν μετρήσεις για τον υπολογισμό της μέσης ετήσιας δόσης ακτινοβολίας,η οποία προϋποθέτει και τη συστηματική υποβολή στοιχείων εκ μέρους των ιατρικών εργαστηρίων ακτινοβολιών,
- αναδεικνύεται ως επιτακτική η ανάγκη θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων σολάριουμ (τεχνητή υπεριώδης ακτινοβολία),
- αναβαθμίζεται και διευκολύνεται η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση και ενημέρωση επαγγελματιών και του κοινού.

Η εκδήλωση στα Γιάννινα θα γίνει στις 11 το πρωί, στο συνεδριακό κέντρο Κάρολος Παπούλιας, του Πανεπιστημίου.