Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΕΒΕΖΑ:Τεράστιες ποσότητες βροχής μέσα σε λίγες ώρες… Χιόνια στα ορεινά… Νέο κύμα κακοκαιρίας


Με ιδιαίτερα άγριες διαθέσεις ξεκίνησε ο χειμώνας... Μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα ανομβρίας, το οποίο διήρκησε τριάντα ολόκληρες ημέρες –πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για την Ήπειρο- όλα άλλαξαν.

Ο καιρός αγρίεψε και οι τελευταίες ώρες για πολλές περιοχές ήταν εξαιρετικά δύσκολες.

Στο έλεος της καταιγίδας βρέθηκε η Πρέβεζα, όπου μέσα σε λίγες ώρες πλημμύρισαν τα πάντα.

Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια και η παραλιακή ένα με την θάλασσα.

Δεκάδες οι κλήσεις στην Πυροσβεστική, επί ποδός η τροχαία, συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας...

Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε 75 λεπτά περίπου έπεσαν 98 χιλιοστά βροχής που πρακτικά σημαίνει ότι στο διάστημα αυτό έπεσαν 98 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Ευτυχώς τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.

Έντονες βροχές και καταιγίδες όμως εκδηλώθηκαν και στην υπόλοιπη Ήπειρο.

Στην Ήπειρο άλλωστε καταγράφονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταμετρήθηκαν από τους Μετεωρολογικούς Σταθμούς όλης της χώρας.Στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων έπεσαν και τα πρώτα χιόνια. Στα λευκά ντύθηκαν τα βουνά του Ζαγορίου ενώ χιόνι έπεσε και μέσα στο Μέτσοβο. Οι κάτοικοι το υποδέχθηκαν με χαρά, καθώς το χιονισμένο Μέτσοβο, αποτελεί παραδοσιακά, αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Το κύμα κακοκαιρίας δεν άφησε ιδιαίτερα προβλήματα στην περιοχή. Ωστόσο υπήρξαν και πάλι καταπτώσεις, τόσο στο επαρχιακό όσο και στο εθνικό οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να κινηθούν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου για την αποκατάσταση των ζημιών.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σε οριακό σημείο βρίσκεται το αποστραγγιστικό δίκτυο στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και ήδη τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα, ευτυχώς μικρά και περιορισμένα, παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης πέριξ του Πανηπειρωτικού Σταδίου.

ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Σήμερα αναμένεται ανάπαυλα της κακοκαιρίας... Ωστόσο θα είναι για λίγο. Για μερικές μόνο ώρες.

Από το απόγευμα της Πέμπτης τα πράγματα αναμένεται να γίνουν και πάλι δύσκολα.

Σταδιακά τα καιρικά φαινόμενα, με βασικό χαρακτηριστικό τις καταιγίδες, στα δυτικά θα ενταθούν σημαντικά και μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν σε ολόκληρο τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινότερα τμήματα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν αρχικά από δυτικές έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε νότιους και θα ενισχυθούν εκ νέου με αποτέλεσμα κατά τόπους να φτάσουν στα 8 μποφόρ.