Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Εντείνονται οι φόβοι για προσφυγικό κύμα στην Κακαβιά

Όσο η χώρα δείχνει αδύναμη να βρει ουσιαστική λύση για τη διαχείριση του προσφυγικού, τόσο οι φόβοι εντείνονται πως εικόνες, όπως αυτές στην Ειδομένη, θα εκτυλιχθούν και σε άλλες συνοριακές διαβάσεις.

Ήδη εδώ και μέρες η τοπική αστυνομία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και επιχειρησιακά αλλά κυρίως ανθρωπιστικά, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην περιοχή της Κακαβιάς.

Θα πρόκειται σίγουρα για την τελευταία ελπίδα χιλιάδων μεταναστών να αναζητήσουν έξοδο διαφυγής προς την Ευρώπη, μέσω της Αλβανίας.

Κάτι τέτοιο άλλωστε, επιχειρήθηκε κυρίως από Σύριους, προ δέκα μηνών.. Τότε αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολα καθώς οι Αλβανοί με συνοπτικές διαδικασίες, επέστρεφαν τους μετανάστες στην Ελλάδα.

Η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει τεταμένη με τους πρόσφυγες να αρνούνται να επιβιβαστούν στα τρένα για να επιστρέψουν στην Αθήνα και τον Υπουργό να μιλά για δύσκολη λύση, που όμως, θα δοθεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι «σε 4 με 5 μέρες το πρόβλημα με την Ειδομένη θα έχει τελειώσει» ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι «δεν θα υπάρξει εγκλωβισμός μεταναστευτικών ροών». «Θα το διαχειριστούμε γρήγορα, όχι με λουλούδια ούτε με ξύλο, αλλά διαχειριστικά», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας και συμπλήρωσε «στην Ειδομένη θα δοθεί λύση και δεν θα είναι βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι δύσκολη για όλους μας που δεν θέλουμε βία».