Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Δολιανά :Προβληματισμοί για τους κρατικούς χειρισμούς στο προσφυγικό ,αλλά απόλυτη στήριξη στους πρόσφυγες [βίντεο]

Λίγο πριν την άφιξη των προσφύγων στην Μαθητική Εστία Δολιανών  σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με τους κατοίκους  και τους τοπικούς φορείς της περιοχής ,παρουσία του Δημάρχου Πωγωνίου ,των αντιδημάρχων ,του προεδρείου του Δημ.Συμβουλίου ,εκπροσώπων των τοπικών φορέων και των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης
Στην κατάμεστη αίθουσα του   κοινοτικού γραφείου    το λόγο πήρε αρχικά ο κ.Καψάλης για να ακολουθήσει ο κ Γιάννης Ντόντης απο την μείζονα αντιπολίτευση ,ο κ.Καραγιάννης  και  οι τοποθετήσεις απο τους εκπροσώπους των φορέων της Τ.Κ Δολιανών .
Οι εργασίες  διαμόρφωσης στο χώρο της Μαθητικής Εστίας τρέχουν με γοργούς ρυθμούς και είναι θέμα λίγων ημερών να είναι κατάλληλος ο χώρος ,ώστε να υποδεχθεί τους Σύρους πρόσφυγες κανείς όμως δεν γνωρίζει πότε θα συμβεί αυτό ,υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τ.Κ Δολιανών κ.Κέκος,μιλώντας στο epirus-tv-news.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου  μετά απο εκτενή αναφορά στο προσφυγικό που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα εμφανίστηκε θετικός στο να δοθεί φιλοξενία σε αυτούς τους ανθρώπους που θα είναι περαστικοί απο τη χώρα μας  και δεν παρέλειψε να  εναποθέσει τις ελπίδες του στη Σύνοδο της 17ης Μαρτίου και σε μια θετική απόφαση αυτής που θα οδηγούσε και σε ομαλοποίηση του έντονου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις χιλιάδες πρόσφυγες να  έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία της Επικράτειας.
Η περιοχή του Πωγωνίου έχει γνωρίσει τη βία που ξυπνάει ο πόλεμος και έχει ζήσει τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Άλλωστε και στο παρελθόν ο Δήμος Πωγωνίου είχε γίνει ο μεγάλος αποδέκτης όσων εισέρρεαν από τη γείτονα Αλβανία.
 Για μία ακόμη φορά πρέπει   να αποδείξουμε ως δημότες τη φιλανθρωπία μας και την αλληλεγγύη μας "  σημείωσε ο Δήμαρχος και κάλεσε παράλληλα τους κατοίκους να σταθούν αρωγοί στη χάραξη μια κοινής στρατηγικής για τη συμπαράσταση σε αυτούς τους ανθρώπους

Ο κ.Ντόντης στην δική του τοποθέτηση κινήθηκε σε 3 άξονες
-προσφυγική κρίση
-διαχείρηση του προβλήματος
-συντονισμός και έλεγχος του ζητήματος .
Υπογράμμισε πως οι πρόσφυγες προστατεύονται απο τις διεθνείς συνθήκες και  πρέπει και η τοπική κοινωνία των Δολιανών να σταθεί στο πλευρό τους ,εκτιμώντας πως στο σύνολό της η τοπική κοινότητα θα δείξει τη φιλόξενη διάθεσή της.
Είναι κυρίως  ευθύνη της πολιτείας η διαχείρηση του προβλήματος αλλά και εμείς και η Περιφέρεια ,η αποκεντρωμένη διοίκηση και οι Δήμοι θα κάνουμε όλοι μας  ότι καλύτερο πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα"σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί και το γήπεδο ποδοσφαίρου ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων ,διαβεβαιώνοντας τους παρευρισκομένους πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί .

Καυτηρίασε την  κυβερνητική έλλειψη ενημέρωσης  και  προγραμματισμού  στο ζήτημα του προσφυγικού  , κάτι που καθιστά την κατάσταση ρευστή ,με αποτέλεσμα χώροι που δεν υπήρχαν  στον αρχικό σχεδιασμό ως χώροι φιλοξενίας προσφύγων ,εν μία νυκτί να ενημερώνονται οι αρμόδιοι  περιοχών ανά την Ελλάδα πως στην περιοχή τους θα γίνει κέντρο  προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων ,όπως έγινε με την Κόνιτσα.
Να μην γίνουν συνένοχοι στο "έγκλημα" αφού και εμείς ως λαός υπήρξαμε πρόσφυγες και μετανάστες κάλεσε τους δημότες ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.Καραγιάννης ,καυτηριάζοντας συνάμα τη στάση του ΝΑΤΟ της ΕΕ και των μεγάλων δυνάμεων .
Τι ζήτησαν μέσα απο τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι Φορέων Τοπικής Κοινότητας Δολιανών  και ποιοι οι προβληματισμοί τους

-Αμεση σύσταση τοπικής επιτροπής για την εφαρμογή μέτρων πριν την άφιξη των προσφύγων ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις
-ούτε μία σκηνή έξω απο τη Μαθητική Εστία Δολιανών
-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων
-24ωρη αστυνόμευση με προυπόθεση την  ίδρυση αστυνομικού σταθμού στα Δολιανά
-πρόσληψη προσωπικού ,αν κριθεί απαραίτητο ,απο την τοπική κοινωνία
Ολα τα παραπάνω αιτήθηκε  ο κ.Τζαβέλας
Θετικός στην προσφορά βοήθειας εμφανίστηκε απο την πλευρά του ο κ.Τσούβαλης εκπρόσωπος του αγροτικού συνεταιρισμού 
Η βοήθειά μας είναι δεδομένη αλλά μόνο αν βοηθήσει το κράτος μόνο τότε μπορούμε να κάνουμε πολλά "σημείωσε χαρακτηριστικά,για να υπογραμμίσει στη συνέχεια πως η περιοχή δεν έχει ανάγκη καμία ΜΚΟ ....
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου απο τον Πολιτιστικό-Περιβαλλοντικό   Σύλλογο , την εκκλησιαστική Επιτροπή  και την ΑΣΜΕΚ Δολιανών .
-Τι θα γίνει αν σήμερα οι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή είναι 150 και ξαφνικά μας ενημερώσουν πως θα γίνουν 500 ;αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου ,με ένα σημαντικό κομμάτι των παρευρισκομένων να συμφωνεί στον προβληματισμό του,που αφορούσε τους κυβερνητικούς χιερισμούς.
Θετικός στο να δοθεί βοήθεια εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Δολιανών ενώ οι δικοί του προβληματισμοί αφορούσαν αν τα οικονομικά βάρη (ρέυμα ,νερό ,σκουπίδια ) θα τα επομιστούν οι δημότες ,απαιτώντας παράλληλα απο τον Δήμαρχο Πωγωνίου διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των κατοίκων .
 Ο Δήμαρχος Πωγωνίου 
Σε όλα τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς απάντησε ο Δήμαρχος Πωγωνίου ,κ .Καψάλης 
ξεκαθαρίζοντας πως :
-Καμμία σκηνή δεν θα στηθεί έξω απο τη Μαθητική Εστία ,σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έλαβε απο τον  υπεύθυνο για τα κέντρα της ΒΔ Ελλάδας κ.Στεφανή 
 Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν  2-3 σκηνές που θα στηθούν αποκλειστικά για γραφειοκρατικούς λόγους 
-Διαβεβαίωσε τους κατοίκους πως οι πρόσφυγες που θα έρθουν στην πeριοχή θα είναι οικογενειάρχες απο τη Συρία και δεν έχουν να φοβηθούν για την ασφάλειά τους 
-Ολοι οι φιλοξενούμενοι θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στη Μαθητική Εστία θα υπάρχουν γιατροί 
-Διαβεβαίωσε πως θα υπάρχει αστυνόμευση και απο την ΕΛ.ΑΣ αλλά και απο τη μόνιμη  στρατιωτική μονάδα που θα υπάρχει στην περιοχή 
-Ο  χώρος της Μαθητικής Εστίας θα περιφραχτεί 
-Ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί με δαπάνες 
-Δεν θα ενισχυθεί το παραεμπόριο δεν θα το επιτρέψει ο Δήμος 
-Αναφερόμενος στις ΜΚΟ υπενθύμισε πως  δεν είναι όλες τους "αμαρτωλές"

Μετά την αποψινή ενημερωτική συνάντηση αυτό που  κατέστη  σαφές ήταν η ταύτιση απόψεων του Δήμου,των τοπικών φορέων και των κατοίκων  για την παροχή φιλοξενίας και βοήθειας στους πρόσφυγες ,ενώ οι όποιοι προβληματισμοί  που διατυπώθηκαν δεν αφορούσαν   τους πρόσφυγες αλλά  τους κυβερνητικούς  ελλιπείς χειρισμούς  σε αυτό το  μείζον ζήτημα ...