Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Εν αναμονή νέων αφίξεων προσφύγων.. Εργασίες σε Δολιανά, Κατσικά και Φιλιππιάδα

Εν αναμονή νέων αφίξεων προσφύγων βρίσκεται η Ήπειρος, με το στρατό να προετοιμάζει τους χώρους στα Δολιανά, τον Κατσικά και το στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα.

Η ενημέρωση προς τις τοπικές αρχές εξακολουθεί να φτάνει με το σταγονόμετρο με αποτέλεσμα κανένας να μην είναι σε θέση να γνωρίζει τον χρόνο άφιξης, τον αριθμό των προσφύγων και τον χρόνο παραμονής.

Στις εγκαταστάσεις του πρώην μουσικού γυμνασίου Δολιανών, εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν 200 περίπου πρόσφυγες, ενώ δέσμευση του στρατού είναι ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εξωτερικοί χώροι, όπως το γήπεδο.

Στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη, στην Φιλιππιάδα, όπου κι εκεί θα στηθούν σκηνές, ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, αναφέρει στην έγγραφη απάντησή του προς τον δήμαρχο Ζηρού, ότι θα φιλοξενηθούν εφτακόσιοι πρόσφυγες για διάστημα οκτώ μηνών.

Στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κατσικά, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για προετοιμασία χώρου πενήντα στρεμμάτων, στον οποίο θα στηθούν εφτακόσιες σκηνές. Ουσιαστικά δημιουργείται υποδομή για φιλοξενία πέντε χιλιάδων προσφύγων, γεγονός που παραπέμπει και σε πολύμηνη λειτουργία του χώρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσημα από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το πρωί της Κυριακής, στην Ελλάδα βρίσκονται 44 χιλιάδες πρόσφυγες, διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία.

Το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στην Ειδομένη, όπου παραμένουν άνω των 12 χιλιάδων ανθρώπων. Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την εκκένωση του χώρου αυτού, καθώς τα σύνορα έχουν κλείσει, χωρίς όμως προς το παρόν, να το πετυχαίνει.