Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020


 

"Προκειμένου να διαλυθούν τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν στους πολίτες του νομού Ιωαννίνων, μετά τη διαρροή ψευδών ειδήσεων για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των περιστατικών με κορονοϊό από το νοσοκομείο Χατζηκώστα , έχουμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα : Παρά τη γνωστή σε όλους έλλειψη προσωπικού και ειδικά παθολόγων που επωμίζονται το κύριο βάρος από την αρχή της πανδημίας, τα περιστατικά εξετάζονται, διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται βραχυχρόνια – έως και για 30 ώρες - με πιθανή ή και ...επιβεβαιωμένη λοίμωξη από Covid -19, έως ότου διακομισθούν στο νοσοκομείο αναφοράς. Εκτάκτως δε στις 15 Μαρτίου το νοσοκομείο εφημέρευσε 3 διαδοχικές ημέρες όταν αυτό ζητήθηκε. Το διάστημα από τον Μάρτιο έως σήμερα, και παρά τις συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες μας (προφορικές και έγγραφες προς τη διοίκηση του νοσοκομείου με επιθυμία κοινοποίησης προς την αρμόδια ΥΠΕ ) για πρόσληψη προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού , οι προσλήψεις στο νοσοκομείο μας ήταν 0 (μηδέν) γιατροί - για να ενισχύσουν τους ήδη υπάρχοντες 8 γιατρούς - , 24 νοσηλευτές και 12 άτομα βοηθητικό προσωπικό. Επιπρόσθετα στο Νοσοκομείο μας δεν υπάρχει Πνευμονολόγος. Είναι γνωστό ότι το υπάρχον Ιατρικό προσωπικό καλείται να καλύψει τους ασθενείς στην Παθολογική Κλινική , στα Επείγοντα και τη διαχείριση των ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid 19. 

Στις αρχές Οκτώβρη με την έξαρση της πανδημίας και μέσω τηλεδιασκέψεων μας ζητήθηκε απάντηση για τη δυνατότητα νοσηλείας ήπιων περιστατικών Covid -19 και προτάθηκε από το Νοσοκομείο μας η οργάνωση τμημάτων στο Πολυδύναμο με υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό (θάλαμοι αρνητικής πίεσης, μόνιτορ, κλπ) και στελέχωση με το ανάλογο προσωπικό που θα περιελάμβανε τουλάχιστον 6 ιατρούς , αντίστοιχα όπως συνέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. 

Την Παρασκευή 17/10 έλαβε χώρα συνάντηση με τον διοικητή και υποδιοικητή της 6 ης ΥΠΕ , των διοικητών των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων και παρουσία βουλευτού του νομού, για το ίδιο θέμα , όπου σύσσωμη η ιατρική , νοσηλευτική και τεχνική υπηρεσία αλλά και εκπροσώπων του συλλόγου εργαζομένων , επαναβεβαίωσε την προθυμία μας να στηρίξουμε την ανωτέρω λύση (λειτουργία τμημάτων του Πολυδύναμου) με τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν. Ταυτόχρονα ήταν έντονη η διαφωνία μας ως προς την πρόταση που έγινε και αφορούσε στη νοσηλεία ασθενών με Covid -19 σε κοινούς θαλάμους μέσα στο χώρο της Παθολογικής κλινικής , καθώς θεωρήθηκε από πλευράς μας ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τη Δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα συνεχίστηκε η προσπάθειά μας για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης ενημερώνοντας και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου. 

Την Τετάρτη 21/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων και των επιστημονικά υπεύθυνων παρουσία του υποδιοικητή της 6 ης Υ.Π.Ε. και υποστηρίχθηκε η ασφαλέστερη λύση της λειτουργίας του Πολυδύναμου με την προσθήκη τουλάχιστον τεσσάρων (4) γιατρών παθολόγων και πνευμονολόγων και την υλικοτεχνική του ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ασθενών με covid 19. Ύστερα από όλα αυτά και ενώ αναμένουμε τις αποφάσεις της 6 ης Υ.Π.Ε. για την έγκριση της πρότασής μας και τις ανάλογες ενέργειες στήριξής της, πληροφορηθήκαμε μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου ότι το Νοσοκομείο μας είναι απρόθυμο στη συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Τέτοιου είδους ψευδείς ειδήσεις μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν αφού υποβαθμίζουν στην κοινή γνώμη τις υπηρεσίες των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας στην τοπική κοινωνία όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Προσδοκούμε στην τήρηση των ανωτέρω συμφωνηθέντων επειδή αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών με covid 19,και στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στη Γιαννιώτικη κοινωνία."