Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Πράσινο φως για την ανταλλαγή ακινήτου του Επιμελητηρίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο είπε «ναι» στην πρόταση του Επιμελητηρίου για την ανταλλαγή του κτιρίου στην Αραβαντινού με δημοτικό οικόπεδο στη Στ. Νιάρχου – Κόντρα με προεκλογικό άρωμα στη συνεδρίαση

Στην προεκλογική ατζέντα εντάχθηκε η υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του Επιμελητηρίου, προφανώς λόγω της χρονικής συγκυρίας, αλλά και επειδή το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς συγκεκριμένη εισήγηση, παρά μόνο για να ληφθεί η πολιτική απόφαση να προχωρήσει η διαδικασία.

Το στίγμα των προθέσεων για το Επιμελητήριο είχε δώσει από το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος Δ. Δημητρίου στη συνάντηση με τον Θ. Μπέγκα, όπου αναφέρθηκαν από κοινού στην προοπτική της ανταλλαγής του ακινήτου που διαθέτει το Επιμελητήριο στην Αραβαντινού, με ακίνητο του Δήμου, με ένα οικόπεδο επί της Νιάρχου να βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων.
Η συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο περιστράφηκε γύρω από δύο άξονες. Ο πρώτος σχετικά με το εάν η απόφαση του Επιμελητηρίου ήταν ή όχι ομόφωνη, κάτι που διαψεύδει η Λαϊκή Συσπείρωση και ο δεύτερος, η χρονική στιγμή που το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Την εισήγηση εκ μέρους της δημοτικής αρχής έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας που τόνισε πως το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να πάρει την πολιτική απόφαση ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου και του Επιμελητηρίου, για το εάν μπορεί και με ποιους όρους να γίνει η ανταλλαγή.
Ακολούθησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Δημητρίου, η επισήμανση του οποίου όμως για την ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης να προχωρήσει η ανταλλαγή του ακινήτου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του Δ. Τασούλα, αλλά και εκπροσώπων Σωματείων της ΟΕΒΕ που αμφισβήτησαν το εάν η απόφαση ήταν ή όχι ομόφωνη.
Ο Ν. Γκόντας ζήτησε την αναβολή του θέματος, λέγοντας πως δεν μπορεί να δεσμευτεί η επόμενη δημοτική αρχή από την υπάρχουσα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
«Είναι ύποπτο το χρονικό διάστημα στο οποίο έρχεται προς συζήτηση το θέμα, και γι’ αυτό θα πρέπει να αναβληθεί. Δεν υπάρχει γνωμοδότηση της υπηρεσίας, ούτε καν εκτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η αναφορά του Μ. Χρυσοστόμου που τυγχάνει και μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, πως όσοι διαμαρτύρονται είναι «κομματικοί» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, για να ακολουθήσει πανδαιμόνιο στην αίθουσα.
Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι Στέφανος Σκοπούλης και Δημ. Τασούλας, ωστόσο κατά πλειοψηφία το Σώμα αποφάσισε θετικά να ξεκινήσει η διαδικασία μεταξύ του Επιμελητηρίου και των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ανταλλαγής των ακινήτων.
Θ. Μπέγκας: «Λογικές
του παρελθόντος...»
Σε γραπτή του δήλωση ο Θ. Μπέγκας τονίζει πως με αφορμή το παραπάνω θέμα η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις για την πόλη, προβάλλοντας εμπόδια σε μία επένδυση ενός δημόσιου φορέα.
«Οι θιασώτες του fast track και των μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων, αρνήθηκαν να στηρίξουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, το αίτημα του Επιμελητηρίου για τη διερεύνηση της δυνατότητας ανταλλαγής ακινήτου του με το Δήμο. Αρνήθηκαν με απλά λόγια να στηρίξουν τα συμφέροντα των Γιαννιωτών. Αρνήθηκαν τη συνεργασία δύο θεσμοθετημένων φορέων της περιοχής.
Αλήθεια συμμερίζονται τη στάση αυτή όλοι οι υποψήφιοι της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας;
«Εκφράζετε λογικές του παρελθόντος, με συνομωσολογίες και λαϊκισμούς. Έλεος επιτέλους. Αυτό είναι παραλογισμός», ήταν η χαρακτηριστική έκφραση του υποψήφιου Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τελικά οι υποστηρικτές του fast track εφαρμόζουν πρακτικές … slow motion», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία